Vrstvený krémový egyptský dort: Tento recept mám už více než 25 let a moji hosté ho vždy jen vychvalují!

Slyšeli jste už někdy o egyptském dortu? Jedná se o vrstvený dort se třemi korpusy, s fajnovým krémem a skvělou chutí. U nás doma na něj nedáme dopustit a tento recept máme již více než 25 let. Podívejte se spolu s námi, jak na to.

Reklama

torta1[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 3 bílky
  • 2 a 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžíci mouky
  • 50 g mletých vlašských ořechů

Jelikož se jedná o vrstvený dort, budete potřebovat tři korpusy. Stačí, když všechny suroviny přidáte 3x. Korpusy je třeba upéct samostatně, ale zkoušela jsem to už i v jednom kuse a následně podélně překrojit a výsledek byl téměř stejný.

Na krém:

  • 10 žloutků
  • 10 lžic cukru
  • 5 lžic mouky
  • 2 vanilkové cukry
  • 350 ml mléka
  • 170 g másla

Na křupavou šlehačku:

Reklama
  • 350 ml šlehačky
  • 200 g cukru
  • 120 g nasekaných vlašských ořechů

Jak na to?

Do hrnce si vložíme žloutky, cukr, mouku, vanilkový cukr a mléko. Směs dobře promícháme a přivedeme k varu. Na co však musíme dát pozor, je to, aby nám hmota nezačala vřít. Když uvidíme, že se začíná tvořit jemná pěna, směs odstavíme a ještě občas promícháme. Máslo si nařežeme na kousky a do chladnějšího krému ho postupně přimícháváme, dokud se nerozpustí. Nakonec ještě zapojíme mixér a krém pořádně vyšleháme dohladka.

torta4[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Mezitím si připravíme těsto. Bílky vyšleháme do pěny a přidáme cukr. Dobře vyšleháme na lesklou pěnu. Postupně přidáváme mouku a ořechy, dokud nám nevznikne hustší těsto. Těsto nalijeme do kulaté formy a korpus pečeme na 170 stupňů asi 20 minut.

Mezitím si na pánvi začneme rozpouštět cukr. Rozpuštěný polokaramel vylijeme na pečící papír. Cukr rychle vychladne, a proto ho můžeme přikrýt druhou vrstvou papíru na pečení a válečkem ho trochu projít, aby se cukr nadrtil. Vzniknout by nám měla křupavá vrstva cukru.

Nyní je na řadě šlehačka, kterou si vyšleháme a smícháme ji se zkaramelizovaným cukrem a ořechy.

Následně upečený korpus potřeme vrstvou krému a následně i šlehačkou. Navrstvíme další dva korpusy a postup opakujeme. Na vrchu by měla zůstat už jen vrstva šlehačky a krému. Dort můžeme na závěr ozdobit ořechy a zkaramelizovaným cukrem.

torta3Sice je tento dort trochu náročnější na přípravu, ale jeho krémová chuť Vás příjemně překvapí. Je vhodný i na tradiční oslavy, pokud chcete vyměnit klasický čokoládový dort za něco nápaditějšího.

Dobrou chuť!

Reklama