Slyšeli jste už někdy o egyptském dortu? Jedná se o vrstvený dort se třemi korpusy, s fajnovým krémem a skvělou chutí. U nás doma na něj nedáme dopustit a tento recept máme již více než 25 let. Podívejte se spolu s námi, jak na to.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
Na těsto:
- 3 bílky
- 2 a 1/2 lžíce cukru
- 1 lžíci mouky
- 50 g mletých vlašských ořechů
Jelikož se jedná o vrstvený dort, budete potřebovat tři korpusy. Stačí, když všechny suroviny přidáte 3x. Korpusy je třeba upéct samostatně, ale zkoušela jsem to už i v jednom kuse a následně podélně překrojit a výsledek byl téměř stejný.
Na krém:
- 10 žloutků
- 10 lžic cukru
- 5 lžic mouky
- 2 vanilkové cukry
- 350 ml mléka
- 170 g másla
Na křupavou šlehačku:
- 350 ml šlehačky
- 200 g cukru
- 120 g nasekaných vlašských ořechů
Jak na to?
Do hrnce si vložíme žloutky, cukr, mouku, vanilkový cukr a mléko. Směs dobře promícháme a přivedeme k varu. Na co však musíme dát pozor, je to, aby nám hmota nezačala vřít. Když uvidíme, že se začíná tvořit jemná pěna, směs odstavíme a ještě občas promícháme. Máslo si nařežeme na kousky a do chladnějšího krému ho postupně přimícháváme, dokud se nerozpustí. Nakonec ještě zapojíme mixér a krém pořádně vyšleháme dohladka.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Mezitím si připravíme těsto. Bílky vyšleháme do pěny a přidáme cukr. Dobře vyšleháme na lesklou pěnu. Postupně přidáváme mouku a ořechy, dokud nám nevznikne hustší těsto. Těsto nalijeme do kulaté formy a korpus pečeme na 170 stupňů asi 20 minut.
Mezitím si na pánvi začneme rozpouštět cukr. Rozpuštěný polokaramel vylijeme na pečící papír. Cukr rychle vychladne, a proto ho můžeme přikrýt druhou vrstvou papíru na pečení a válečkem ho trochu projít, aby se cukr nadrtil. Vzniknout by nám měla křupavá vrstva cukru.
Nyní je na řadě šlehačka, kterou si vyšleháme a smícháme ji se zkaramelizovaným cukrem a ořechy.
Následně upečený korpus potřeme vrstvou krému a následně i šlehačkou. Navrstvíme další dva korpusy a postup opakujeme. Na vrchu by měla zůstat už jen vrstva šlehačky a krému. Dort můžeme na závěr ozdobit ořechy a zkaramelizovaným cukrem.
Sice je tento dort trochu náročnější na přípravu, ale jeho krémová chuť Vás příjemně překvapí. Je vhodný i na tradiční oslavy, pokud chcete vyměnit klasický čokoládový dort za něco nápaditějšího.
Dobrou chuť!