Domácí bramboráky patří mezi nejoblíbenější pokrmy i přílohy v Čechách. Smažené placky z nastrouhaných brambor si můžete vychutnat na mnoho způsobů. Nejdůležitější je, abyste si je připravili správně a pochutnají si na jejich křupavé krustě a jemném vnitřku. Je to velmi jednoduché, ale musíte se držet pár základních pravidel a zásad při jejich přípravě.
Proč nemáte nikdy dokonalé bramboráky?
V první řadě si musíte koupit správný druh brambor. Nejlépe funguje typ C (Gracia, Ibis, Gustaw, Bryza a další). Tyto brambory mají správný podíl škrobu a nižší obsah vody. Díky tomu se výsledné bramboráky nebudou během smažení rozpadat a také se do nich nevsákne příliš mnoho oleje. Navíc z nich nebudete muset ždímat tolik vody.
Nejlepší trik pro smažení
Tenké placky s křupavou kůrkou jsou přesně to, co od tohoto pokrmu každý očekává. Dosáhnete toho celkem snadno, když si necháte poradit od našich babiček. Polovinu brambor nastrouhejte na hrubém struhadle a druhou polovinu na jemnějším. Potom z nich důkladně vymačkejte tekutinu, můžete to udělat s pomocí utěrky. Vložte brambor doprostřed, zabalte jako balíček a stáčejte, dokud se nezbavíte veškeré vody.
Správná metoda pro mouku a vejce
Dokonalý podíl vajec a mouky je také velmi důležitý a závisí na tom výsledek. Když přidáte příliš mnoho mouky, bramboráky budou gumové. Proto musíte trochu experimentovat a najít ten nejlepší podíl, který také závisí na kvalitě brambor. A nezapomeňte přidat nastrouhanou cibuli, dost pepře a majoránky pro nejlepší chuť domácího těsta na bramboráky.
Tipy pro dokonalé bramboráky
Nakonec můžete udělat ještě pár drobností, které vylepší chuť a strukturu placek. Při smažení používejte pánev se silným dnem, nastavte sporák na vysokou teplotu a vždy dělejte jen malou část těsta. Z každé strany byste je měli smažit 3-4 minuty, aby byly naprosto dokonalé. Jestli se vám zdá, že získávají správnou barvu příliš pomalu, zvyšte trochu teplotu. A nakonec je nechte okapat na papírovém ubrousku, abyste je zbavili přebytečného tuku.