Vynikající makovo-třešňový koláč od babičky: Když jsem ho upekla naposledy, děti se ho nemohly nabažit!

Tento koláč se v naší rodině traduje již několik generací. Jeho výjimečnost však spočívá v jedné ingrediencí, která je na pohled zcela obyčejná.

Reklama

Lahodné makové těsto, které se rozpadá na jazyku v tomto případě doplňuje pudinková nádivka s višněmi. Pudink však v tomto koláči neuvidíte. Ten, kdo ho bude jíst a nebude vědět, jak se koláč připravoval, nebude mít o pudinku ani zdání. Pudink je přesně ta neviditelná ingredience, která dává koláči jeho jedinečnost!

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

Na těsto:

  • 250 g máku
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 250 ml mléka
  • 2 PL slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 450 g kompotovaných třešní

Na krém:

Reklama
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 3 PL krystalového cukru
  • 120 ml třešňové šťávy z kompotu

Jak na to?

Třešňový kompot si otevřeme a necháme ovoce okapat od šťávy. Šťávu pak odložíme bokem a třešně vypeckujeme.

Připravíme si těsto. Smícháme všechny suché suroviny – mák, mouku a moučkový cukr, přidáme prášek do pečiva a pořádně promícháme. Postupně přilijeme olej, vejce a mléko, a vymícháme hladké těsto.

Pekáč si vymažeme máslem a vysypeme moukou a vylijeme do něj těsto. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pečeme asi 25-30 minut.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Nádivku si připravíme jednoduše. Smícháme pudinkový prášek s cukrem a třešňovou šťávou. Dobře rozmícháme a přisypeme třešně. Vaříme přibližně 5 minut, dokud nám směs nezačne houstnout a přitom třešně drtíme, aby vznikla jednotná hmota. Třešňový pudink necháme dobře vychladnout.

Když máme těsto upečené, prořízneme ho vodorovně na dvě části. Spodní díl těsta potřeme třešňovým pudinkem a zakryjeme ho vrchním dílem. Koláč necháme odstát přibližně 2 hodiny, aby třešňová nádivka dobře zhoustla. Podáváme posypané práškovým cukrem.

Přejeme dobrou chuť!

Reklama