Tento dezert Vám určitě nemusím představovat. Všichni milovníci čokolády se s ním už určitě setkali. Možná jste jen viděli krásný obrázek, nebo jste neuměli najít vhodný recept. Já osobně vždy dělám podle jednoho receptu, který se mi osvědčil již několikrát. Je to skvělá pochoutka a potěšíte s ní každého mlsouna. Naprosto dokonalé je, když se do něj zakrojíte a vidíte jak zevnitř vytéká krémová čokoláda. Proto ten název „lava cake“.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 100-120 g kvalitní čokolády
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 3 vajíčka
- 100 g mouky (nejlépe polohrubé)
- trošku soli
- kousek másla a kakaa na vysypání formiček
Jak na to?
Na úvod bych Vám chtěla říct jednu zásadní věc. Zkoušela jsem tento dezert připravovat také ve formě na muffiny. Výsledek nebyl nic moc, v silikonové formě se to absolutně nedalo udělat a v kovové už to bylo lepší. Nejlepší bylo asi dělat tento koláček v keramickém hrnku, popřípadě v nádobě, ve které připravuji crème brûlée.
Nejdříve si vymažeme formičky máslem a dáme je na krátkou chvíli do mrazáku. Máslo a čokoládu si pokrájíme a dáme do vodní lázně.
Mícháme, dokud se vše nerozpustí a nepropojí. Směs necháme trochu vychladnout a občas ji promícháme.
[hana-code-insert name=’google‘ /]V misce si utřeme vajíčka s cukrem do hladké pěny a postupně přidáváme mouku.
Potom do směsi přimícháme čokoládu s máslem a dobře promícháme. Formičky vysypeme kakaem a naplníme těstem.
Troubu si rozehřejeme na 200°C, formičky dáme na plech a pečeme přibližně 10 až 12 minut. Správnou konzistenci je dost těžké odhadnout, ale na povrchu by měla být jemná kůrka a uvnitř by měl být koláček tekutější.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Po upečení necháme formičky trochu vychladnout a ostrým nožem oddělíme koláček od okrajů. Na formičku si položíme talíř a pak koláč jemně vyklopíme. Podáváme ho nejlépe se zmrzlinou nebo nějakou ovocnou horkou omáčkou. Není nic lepšího, než mít v lednici připravený tento dezert a když přijde návštěva, dát ho jen na pár minut do trouby.