Na oko nevýrazná zelenina v sobě ukrývá množství dobrého a dá se s ní pracovat tak, jak s málokterou jinou. Květák je mimořádně vděčná potravina, která by v těchto měsících neměla chybět v žádné chladničce. Je vynikající i pro ty, kteří si hlídají linii, nebo jsou právě v procesu hubnutí.
Pečený květák ve smetanově sýrové omáčce
Co budete potřebovat?
- 1,5 kg květáku
- 500 ml mléka
- 500 ml vody
- 200 ml smetany
- 200 g parmazánu (nebo obyčejného tvrdého sýru)
- 5 stroužků česneku
- máslo na vytření formy
- špetku muškátového oříšku
- sůl dle chuti
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
Květák rozeberte na růžičky a dejte je vařit do vroucí vody s mlékem. Vařte asi 5-7 minut, aby květák celkem nezměkl. Musí být polokřupavý.
Dokud se květák vaří, připravte si omáčku. V misce smíchejte šlehačku, protlačte česnek, přidejte sůl a muškátový oříšek a nastrouhejte polovinu množství z parmezánu nebo jiného tvrdého sýra.
Obvařený květák přelijte přes sítko a nechte dobře okapat. Zatím si vymažte formu na pečení nebo pekáč máslem. Květákové růžičky poklaďte do zapékací misky a zalijte smetanově sýrovou omáčkou.
Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 10 minut. Potom pekáč vyjměte a na květák nastrouhejte zbylý sýr. Dejte zpět do trouby a pečte ještě 10-15 minut do měkka.
Květáková polévka s kuřecími noky
Co budete potřebovat?
- 100 g mletého kuřecího masa
- 100 g květáku
- 1 PL sójové omáčky
- sůl dle chuti
- 2 kostky zeleninového bujónu
- 1 bílek
- 1 PL strouhanky
- 3 litry vody
- 10 g zázvoru v prášku
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
Vodu s bujóny nechte sevřít, vložte do ní květák rozkrájený na růžičky a nechte vařit. V misce si smíchejte maso, sójovou omáčku, bílek, zázvor v prášku, strouhanku a sůl. Když je květák ve vodě uvařený, vhoďte do polévky masové noky. Ty můžete vařit buď ve formě kuliček, nebo je do polévky dostanete pomocí nástavce na halušky. Když začnou noky, nebo masové kuličky v polévce plavat na povrchu, odstraňte ji z tepla. Dosolte a opepřete, pokud je třeba rovnou podávejte.
Květák plněný masem pečený se smetanou a sýrem
Co budete potřebovat?
- 1 květák
- 100 g mletého vepřového masa
- 100 g mletého hovězího masa
- 100 g tvrdého sýra
- 100 g slaniny
- 1 vejce
- 1 cibuli
- 2 zeleninové bujóny
- 3 PL zakysané smetany
- 2 PL strouhanky
- 500 ml mléka
- 500 ml vody
- sůl dle chuti
- petrželku dle chuti
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?
Květák uvařte v mléce a vodě s jedním bujónem. Nechte ho v tekutině přejít varem přibližně 5-7 minut, aby se obvařil svrchu, ale uprostřed zůstal křupavý.
Cibulku si nakrájejte na drobno a osmažte ji na oleji, přidejte oba druhy mletého masa. Směs poduste na mírném ohni, dokud nebude maso hotové. Do ochlazené směsi přidejte vejce, strouhanku a nasekanou petrželku. Nezapomeňte maso osolit a opepřit a vše dobře promíchejte.
Obvařený květák otočte růžičkami na desku a masovou nádivku natlačte mezi růžičky. Květák dejte na pekáč a zalijte ho vývarem z jednoho bujónu rozpuštěného v 200 ml vody. Květák svrchu potřete zakysanou smetanou a dejte péct do trouby vyhřáté na 160 stupňů na 30 minut. Potom pekáč vyjměte a květák zasypte nastrouhaným sýrem.Vráťte ho do trouby na dalších 10-15 minut a pak podávejte.
Přejeme dobrou chuť!