Zapomeňte na tyčinky a hranolky k televizoru. Toto jsou ty nejlepší slané rychlé placky ke sledování dobrých filmů!

Mnozí z nás si úzkostlivě hlídají postavu do plavek, ale občas prostě máme chuť zhřešit. Kritickým momentem je většinou večerní sledování televize, které si přímo žádá něco chutného k zakousnutí. Povětšinou sáhneme po slaných bramborových lupíncích, tyčinkách, nebo si připravíme voňavou praženou kukuřici. Každý si přijde na své, ale následující recept Vás naučí, jak si připravit chutné jídlo, za které vděčně vyměníte všechny dobroty v domě. Plněné placky Lavasa jsou teplé, voňavé, na povrchu lákavě křupavé a uvnitř šťavnaté. Sliny Vám budou téct už při jejich přípravě a není člověka, který by si je neoblíbil.

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]Pokud dáváte přednost doma připraveným jídlům, před těmi z obchodu, narazili jste na poklad. Plněný arménský chléb s názvem Lavasa si zaslouží první místo v žebříčku slaných pochoutek a připravit ho vůbec není složité. Navíc náplň je variabilní, proto si ji můžete kdykoliv přizpůsobit své chuti. Plněné placky Lavasa se hodí i jako předkrm, nebo občerstvení pro návštěvu či na párty. Musíme Vás však varovat. Už po prvním ochutnání zjistíte, že toto fantastické jídlo je prudce návykové.

Co budete potřebovat?

  • 1 balení chleba Lavasa (použít lze i v obchodě dostupnější tortilly)
  • 200 g taveného sýra
  • 250 g uzené klobásy (použít lze i šunku nebo salám)
  • 200 g rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g kopru (můžete použít i petrželku nebo bylinky)
  • 2 vejce
  • 1,5 čajové lžičky hladké mouky

Jak na to?

Nejprve si nakrájíme připravenou klobásu na malé kousky. Použít lze i jiný druh masa, závisí to jen na Vaší chuti. Pokud máte v lednici zbylou šunku nebo slaninu, klidně ji využijte.

Stejně nakrájíme i umytá rajčata. Čím menší kousky, tím lépe.

Reklama

Následně si připravíme kopr, který najemno nakrájíme. Využít můžete i jiné bylinky, skvěle se hodí například bazalka.

Pak si připravte stroužek česneku, který očistěte a nakrájíte na co nejdrobnější kousky.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Připravený chléb Lavasa si rozdělte na několik čtverců. Pokud neseženete tento nekynutý arménský chléb, využít můžete i placky tortilla.

Rozprostřete si plátek chleba Lavasa a natřete ho taveným sýrem. Následně ho posypte koprem a česnekem a po celé ploše rozmístěte nakrájená rajčata a klobásu. Následně si další dopis chleba Lavasa natřete sýrem a položte ho na předchozí plát.

Vytvořili jste další vrstvu, na kterou stejným způsobem umístíte česnek, kopr, rajčata i klobásu.

Vezměte další Lavasa chléb a znovu ho natřete sýrem. Následně ho namazanou stranou směrem dolů umístěte na předchozí vrstvy. Pokud chcete, klidně vytvořte i vícevrstvý „sendvič“.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Takto připravený a naplněný Lavasa chléb následně nakrájejte na menší obdélníky.

V misce si rozmíchejte vejce s trochou mouky a potřete s nimi plněný Lavasa chléb, který následně vložte do pánve s rozehřátým olejem. Když je jedna strana dostatečně osmažená, natřete její vrchní stranu směsí z vajec a mouky a celý kus otočte.

Opečte ho tak z obou stran a následně umístíte na papírové utěrky, které vysají přebytečný olej.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]K tomuto jídlu se skvěle hodí řecký jogurt nebo zakysaná smetana.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Reklama