Baba ghanoush vychází z blízkovýchodní kuchyně a je jednou z nejoblíbenějších a nejčastěji připravovaných jídel lidí žijících zejména v Libanonu, Sýrii a Palestině. Základem pomazánky je čerstvě upečený lilek s tahini pastou, tedy sezamovou pastou, a citrónovou šťávou. Dochutit a oživit ji lze použitím koření. Pokud tento recept vyzkoušíte, opravdu nebudete litovat.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 4 lilky
- 120-150 g sezamu
- 4 PL olivového oleje
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1-2 stroužky česneku
- sůl dle chuti
- špetku koriandru
- špetku červené papriky
Jak na to?
Lilky si omyjte, propíchejte vidličkou po celé ploše a dejte v celosti péct do trouby na 40 minut při teplotě 175 stupňů. Po upečení nechte lilky vychladnout a podélně je rozřízněte.
Zatímco Vám lilky chladnou, rozemelte si sezamová semínka na pastu, nejlepší je na to klasický mixér. K pastě přidejte česnek, citronovou šťávu, sůl, olivový olej a papriku a ještě jednou vše spolu promixujte, aby se smíchaly ingredience i chutě.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Z vychladlých lilku lžící vydlabejte semínka a pak ze slupky lžící vydlabejte i dužinu. Tu přidejte do mixéru k tahini pastě a vše spolu pomixujte. Vznikne Vám fantastická pomazánka, kterou bude milovat celá Vaše rodina.
V zemích Blízkého východu se podává baba ghanoush na chléb, tortilu nebo na jakýkoli jiný druh neochuceného pečiva. Stačí si vrch pomazánky posypat koriandrem a exotická a chutná večeře je na stole. Tento recept je jen základní variací, pokud chcete něco ostřejšího, klidně použijte orientální koření, chilli, či dokonce kmín nebo majoránku. Baba ghanoush má mnoho tváří a každá chutná jako orientální nebe.
Přejeme dobrou chuť!