Plněná paprika jako od babičky: Tento recept se v naší rodině traduje již více než 40 let! Přečtěte si, v čem spočívá tajemství dokonalé chuti!

Plněné papriky patří k oblíbeným jídlům nejen u nás ale i u našich jižních sousedů. Připravit je není náročné, ale vyžaduje to kuchařskou zručnost a zejména dobré chuťové pohárky. Připravte si je podle tohoto originálního maďarského receptu a nebudete litovat.

Reklama

Co budete potřebovat?

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 1 cibuli
  • 200 g rýže
  • sůl a pepř dle chuti
  • 120 g rajčatového protlaku
  • 1 litr vody (přibližně)
  • 1 lžičku moučkového cukru
  • 4 lžičky hrubé mouky
  • 4 PL slunečnicového oleje
  • 4-5 středně velkých paprik
  • 1 lžičku mleté ​​červené papriky

Jak na to?

Celé papriky omyjte, osušte, odkrojte vrch od stonku a vydlabejte zrníčka. Připravené papriky odložte stranou a připravte si masovou nádivku. Cibuli nasekejte nadrobno, přidejte mleté ​​maso, propláchněte rýži, vejce, sůl a pepř a vše dobře promíchejte. Směs natěsno naplňte do vydlabaných paprik a z masové směsi, která Vám zůstala, vyrobte kuličky.

Omáčku začněte připravovat z jíšky, kterou si udělejte z mouky a oleje, přidejte červenou mletou papriku a nakonec zalijte rajčatovým protlakem. Zamíchejte a zalijte cca 2-3 sklenicemi vody a osolte. Čím více vody přidáte, tím bude omáčky méně, protože rýže ji absorbuje. Když se omáčka trochu zahřeje, přidejte do ní naplněné papriky a masové kuličky, a vařte. Postupně přidávejte po sklenicích vodu, ale jen tolik, aby byla omáčka stále hustá, nesmí se z ní stát polévka. Papriky v omáčce vařte přibližně hodinu, pak ochutnejte kousek z masové kulky a pokud je rýže měkká, omáčku dochuťte a odstavte.

Pozor, při vaření plněné papriky byste obsah hrnce neměli míchat, jinak se Vám mohou masové kuličky rozpadnout.

Přejeme dobrou chuť!

Reklama