Plněná paprika jako od babičky: Tento recept se v naší rodině traduje již více než 40 let! Přečtěte si, v čem spočívá tajemství dokonalé chuti!

Plněné papriky patří k oblíbeným jídlům nejen u nás ale i u našich jižních sousedů. Připravit je není náročné, ale vyžaduje to kuchařskou zručnost a zejména dobré chuťové pohárky. Připravte si je podle tohoto originálního maďarského receptu a nebudete litovat.

Co budete potřebovat?

  • 400 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • 1 cibuli
  • 200 g rýže
  • sůl a pepř dle chuti
  • 120 g rajčatového protlaku
  • 1 litr vody (přibližně)
  • 1 lžičku moučkového cukru
  • 4 lžičky hrubé mouky
  • 4 PL slunečnicového oleje
  • 4-5 středně velkých paprik
  • 1 lžičku mleté ​​červené papriky

Jak na to?

Celé papriky omyjte, osušte, odkrojte vrch od stonku a vydlabejte zrníčka. Připravené papriky odložte stranou a připravte si masovou nádivku. Cibuli nasekejte nadrobno, přidejte mleté ​​maso, propláchněte rýži, vejce, sůl a pepř a vše dobře promíchejte. Směs natěsno naplňte do vydlabaných paprik a z masové směsi, která Vám zůstala, vyrobte kuličky.

Omáčku začněte připravovat z jíšky, kterou si udělejte z mouky a oleje, přidejte červenou mletou papriku a nakonec zalijte rajčatovým protlakem. Zamíchejte a zalijte cca 2-3 sklenicemi vody a osolte. Čím více vody přidáte, tím bude omáčky méně, protože rýže ji absorbuje. Když se omáčka trochu zahřeje, přidejte do ní naplněné papriky a masové kuličky, a vařte. Postupně přidávejte po sklenicích vodu, ale jen tolik, aby byla omáčka stále hustá, nesmí se z ní stát polévka. Papriky v omáčce vařte přibližně hodinu, pak ochutnejte kousek z masové kulky a pokud je rýže měkká, omáčku dochuťte a odstavte.

Čtěte také: Co uvařit z kuřecího srdce? Stojí pár korun a připravíte ho hned, ale celá rodina si pošmákne. Nebudete věřit jak moc dobré je!

Pozor, při vaření plněné papriky byste obsah hrnce neměli míchat, jinak se Vám mohou masové kuličky rozpadnout.

Přejeme dobrou chuť!