Takto často byste si měli vyměňovat ručníky. Pokud to neděláte, zahráváte si se svým zdravím!

Bakterie nás obklopují úplně všude. Jsou v našem těle i v prostředí, kde žijeme. Některé jsou pro život prospěšné, některé nezbytné a některé naopak zdraví nebezpečné. Tak, jak si pravidelně měníme oblečení, ložní prádlo, či kartáček na zuby a mnoho dalšího, měli bychom dbát i na výměnu ručníků. Jak často si měníte ty Vaše?

Mikrobiolog z New Yorské Univerzity medicíny, Philip Tierno říká, že vlhký ručník je v podstatě živý organismus. „Doslova roste.“ Ručník je živnou půdou pro mnoho mikrobů, protože jim poskytuje přímo ideální prostředí pro život. Prostředí, které zahrnuje vodu, vyšší teploty a dostatek kyslíku. No a tam, kde je vlhkost, existují mikroby.

A právě z tohoto důvodu byste měli ručník použít třikrát a dost. A to také jen za předpokladu, že po použití svůj ručník poctivě vyvěsíte a necháte zcela vyschnout. Nejlepším ukazatelem toho, zda Váš ručník potřebuje vyprat, je zápach, protože, kde je zápach, tam jsou i mikroby.

Čtěte také: Několik užitečných rad, jak využit zubní pastu.

Tím, že používáte ručník na více než tři použití, ohrožujete své zdraví. Pokud se otíráte do takového ručníku, přenášíte na svou pokožku, citlivá místa, oči a intimní partie všechny bakterie, které se v něm nashromaždily.

V žádném případě nepoužívejte ručník po jiné osobě! Nacházejí se na nich jiné bakterie (např. Staphylococcus aureus), se kterými si Vaše tělo neporadí, a proto může dojít k infekci, nebo můžete dostat vyrážky či vředy.

Jak jsme již zmínili, ne všechny bakterie jsou nebezpečné. Některé jsou zcela neškodné, ba dokonce potřebné a pro zdraví nezbytné. Kontakt s bakteriemi různého druhu je hlavně v mladém věku člověka velmi prospěšné pro posílení jeho imunitního systému do budoucna.

Jako všechno v životě, ani toto netřeba přehánět, ale zapáchající ručníky nemá rád asi nikdo z nás. Jednoduše dodržujte základní hygienické návyky a buďte pozorní. Pokud jste nemocní, nebo máte právě oslabenou imunitu, dávejte na sebe pozor a ochraňte se i tím, že budete prostředí, ve kterém žijete udržovat co nejčistší.