Kdysi byla ovesná kaše základem každé snídaně, dodnes ji za něco podobného považují ještě naše babičky. Jen málokdo však ovesnou kaši ještě poctivě jí. V dnešní době, kdy jsme naučeni na výrazné, místy až agresivní chutě, se jemná ovesná kaše dostala jaksi do pozadí. Upřímně, je to velká škoda!
[hana-code-insert name=’google‘ /]Naštěstí, ovesné kaše je jídlem, které se dá připravit i velmi chutně a komu se zdá ovesná kaše planá, může klidně vyzkoušet dochutit ji, hoc i na slano. Dnes Vám přinášíme ty nejlepší recepty na domácí ovesné kaše a věříme, že podobně jako my, si je zamilují i Vaše děti a vnoučata odchovaná na sladké nutelle z obchodu.
Jogurtová kaše
Připravte si přibližně půllitrový zavařeninový pohár i s víčkem a nasypte do něj 30 g ovesných vloček. Ty zalijte 50 g bílého jogurtu a 80 ml odstředěného mléka. Pak nádobu dobře uzavřete a protřepejte, jak budete zvládat, aby se všechny složky spojily. Pohár otevřete a přidejte do kaše 30-40 g oblíbeného ovoce, my doporučujeme maliny. Pokud se Vám zdá kaše málo sladká, přidejte cukr nebo med. Nechte přes noc odstát a ráno si užijte tuto fantastickou snídani.
Čokoládová kaše
Smíchejte 30 g ovesných vloček, 80 ml mléka a 50 g bílého jogurtu, přidejte polévkovou lžíci medu a lžičku vanilkového cukru. Nastrouhejte si přibližně 10-20 g hořké čokolády a 50 g nasekaných třešní, a vše spolu dobře promíchejte. Přelijte kaši do sklenice a nechte ji přes noc ztuhnout v chladničce.
Exotická kaše
Smíchejte opět 30 g vloček, 80 ml mléka a 50 g bílého jogurt. Přidejte polévkovou lžíci medu, polévkovou lžíci pomerančového džemu a 1 šálek mandarinkových měsíčků nasekaných na menší kousky. Ve sklenici smíchejte všechno kromě mandarinky a protřepejte. Teprve potom přisypte mandarinku a zamíchejte. Nechte odstát a ráno se potěšte exotickou snídaní.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Mocca kaše
Smíchejte 30 g ovesných vloček, 50 g bílého jogurtu a 80 ml mléka, přidejte čajovou lžičku instantní kávy zředěné v polévkové lžíci vody, čajovou lžičku kakaa a nakonec polévkovou lžíci medu. Zatřepejte sklenicí a papejte. Tato kaše chutná výtečně i nevychlazená!
Skořicová kaše
Do klasického množství 30 g ovesných vloček, 80 ml mléka a 50 ml bílého jogurtu přimíchejte ještě čajovou lžičku skořice a ¼ šálku nastrouhaného jablka, zalijte polévkovou lžící medu a přisypte hrst mletých vlašských ořechů. Protřepejte a nechte ztuhnout do rána.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Banánová kaše
Do 30 g vloček, přidejte 50 ml jogurtu a 80 ml mléka, 2 nadrobno nakrájené banány, čajovou lžičku kakaa, polévkovou lžíci medu a dobře protřepejte. Nechte do rána ztuhnout a podávejte posypané trochou skořice. Tuto kaši lze dát i zamrazit, chutná skvěle i jako náhrada zmrzliny.
Navíc, pokud kaši necháte v uzavřené sklenici, vydrží Vám takto i několik dní.
Přejeme dobrou chuť!