Určitě to znáte i Vy. Ten skvělý pocit, když si můžete nějakou potravinu, kterou běžně kupujete v obchodě, vyrobit i sami doma. Já osobně vždy tuto příležitost využívám a není tomu jinak ani u tohoto receptu. Domácí krémové mascarpone si připravíte už ze dvou ingrediencí.
Mascarpone asi většina z nás využívá při přípravě dezertů. Je skvělé do krémů, jako našlehaná zmrzlina, oslazené s medem jej můžete podávat jen tak s ovocem, ale naplníte jím i ravioli. Mascarpone si jednoduše místo v naší kuchyni určitě zaslouží.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Už se mi párkrát stalo, že byl tento krémový sýr (ano je to sýr) vyprodaný a nic jiného na světě mascarpone nenahradí. Co mi jiné zbývalo než změnit recept a koupit alespoň kysanou smetanu? Pak jsem ale narazila na tento skvělý a jednoduchý recept!
Samotná příprava trvá přibližně 10 minut a mascarpone pak už jen necháte odpočívat v lednici, minimálně jednu noc. Na další den ho už můžete použít například do palačinek nebo na lívance. Pokud vaříte zdravě, rádi a bez éček a jiných látek, tento recept je určen přímo pro Vás.
Co budete potřebovat?
- 2 hrnky smetany (nejlepší je ta, co má nejvíce tuku, např. 40%)
- 1 lžičku citronové šťávy
Jak na to?
Smetanu nalijte do hrnce a dejte na mírný plamen.
Postupným zahříváním byste měli dosáhnout teploty 90 stupňů a tato teplota by měla zůstat konstantní. Po třech minutách vaření přidejte citrón a vařte další tři minuty.
Celou směs odstavte ze sporáku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Připravte si klasickou utěrku, takovou, jakou používali ještě naše maminky. Mascarpone nalijte do utěrky, kterou umístíte do cedníku a hrnce. Přes noc se odstředí syrovátka, která zůstanou v hrnci.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Mascarpone můžete hned druhý den použít. V chladničce Vám vydrží i pár dní, ale přesuňte jej do uzavřené nádobky. Věřím, že Vás taková domácí výroba potěší, a protože to není vůbec náročné, můžete se do toho pustit hned teď.
Dobrou chuť!