Moje utěrky byly stále flekaté a nevěděla jsem, jak je vyprat. Potom mi babička řekla, jak je kdysi prala ona a od té doby jsou všechny bez jediné skvrny!

Utěrky v kuchyni jsou velké pomocnice, ale jejich pomoc si vyžádá velkou daň. Rozčílení po každé, když je vyjmeme z pračky a jsou na nich skvrny, jakoby se ani nikdy nebyly praly. Nuž a těžko utírat s utěrkami, které jsou špinavé a Vy v nich stále vidíte ty odporné živé bakterie.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Pravda je taková, že bakterie v utěrkách ani nemusí být, ale špína a fleky nám je znechutí natolik, že bychom je nejraději vyhodili, i když stihly posloužit pouze jednou. Netřeba však dělat nic takového. Máme návod, jak utěrky prát tak, aby na nich nezůstal ani jediný barevný či mastný flíček!

Co byste měli vědět…

V první řadě je třeba si uvědomit, že utěrka, kterou používáte, není na několik dní. Pokud do ní otíráte nádobí, mokrou linku a cokoliv jiného, ​​co v kuchyni přijde pod ruku, včetně Vašich rukou, pak patří do koše rozhodně každý jeden den. Většině žen žije v domnění, že utěrka vydrží i týden. Základním pravidlem je však to, že pokud nechcete, aby se skvrny nedaly vyprat, pak je tam nemůžete nechat zaschnout. Pokud tedy utěrku ušpiníte, měla by jít přinejmenším do teplé vody. Vše se vyčistí jednodušeji, pokud to nezůstává zavěšené na dvířkách od trouby.

Čtěte také: Podívejte se na tuto fotografii a uhádněte, co je na ní špatně. Většina lidí to neuhádne!

Při praní utěrek byste měli dodržovat i potřebnou teplotu. Bílé perte zpravidla při teplotě 95 stupňů, barevné stačí při teplotě 40 až 60 stupňů, v závislosti na materiálu a míry zabarvení. Utěrky po praní vždy vyžehlete.

Pokud otíráte utěrkou stůl, špinavý kredenc, nebo sporák, pak byste s tímto nelichotivým zvykem měli ihned přestat. Utěrka je na utírání nádobí a ne na utírání rukou, špinavých povrchů a už vůbec ne mastného sporáku.

Co s čím funguje?

Od červeného vína jdou skvrny dolů hůže. Připravte si směs vody a soli v poměru 1:1 a skvrny dobře zalijte. Ručníky od soli propláchněte a až potom je dejte prát. Sůl totiž pod vlivem horké vody může z barevných tkanin vytáhnout i původní barvu.

Zpravidla platí, že nejvíce nevypratelným skvrn je od kávy a černého čaje. K odstranění takových skvrn potřebujete utěrky před běžným praním namočit do amonného roztoku v poměru 1:1 (amoniak:voda). Roztok nastříkejte nebo nalijte na skvrny, pár minut počkejte, aby začal účinkovat a pak dejte utěrky hned prát.

[hana-code-insert name=’google‘ /]S mastnými skvrnami je to ještě jednodušší, než byste si mysleli. Stačí, když je před praním dobře vypískujete s prostředkem na mytí nádobí. Prostředek neoplachujte, ale dejte utěrky rovnou prát. Mastné fleky by měly být minulostí.

Nešťastné jsou také skvrny od ovoce a šťáv. Ty však snadno odstraní obyčejný šampon na vlasy. Namočte utěrku do horké vody, nechte ji tam 15 minut a potom ji vyždímejte. Na skvrny naneste šampón, trochu ho do tkaniny vmasírujte a poté nechte půl hodiny působit. Nakonec utěrku ručně vyperte.

Nejúčinnější prostředek od babiček

Pokud se Vám nechce trápit s jednotlivými skvrnami, pak vyzkoušejte tento silný a vysoce účinný domácí prostředek, které vymyslely ještě naše babičky.

Co budete potřebovat?

  • 250ml etylalkoholu
  • 2 PL jedlé sody
  • 2 PL pracího prášku
  • lavor s teplou vodou

Jak na to?

Do lavoru si nalijte horkou vodu, vložte do ní utěrky a počkejte, dokud se tkaniny zcela nenamočí. Přidejte ethylalkohol, sodu a prací prášek a vše dobře promíchejte. Potom utěrky chvíli properte a nechte je v lavoru 24 hodin. Pokud je vody málo, klidně přidejte více, musí však být horká. Po jednom dni stání utěrky v lavoru dobře properte, špinavou vodu vylijte a properte je naposledy v čisté teplé vodě. Potom je dejte do pračky na běžný prací režim a po vyjmutí budou jako nové.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Pokud Vám utěrky zapáchají od jídla a zbytků, namočte je ve studené vodě s trochou nastrouhaného mýdla a manganistanu draselného. Po několika hodinách je propláchněte a po zápachu nebude ani stopy.