Léto je tady a s tím i malé potvůrky jménem klíště! Jak ho ale odstranit, přinesete-li si ho z procházky domů? Postačí Vám na to jen jedna věc!

S jarem se nám probouzí spoustu malých potvůrek, jako jsou klíšťata, pro něž je léto a s tím spojené obnažené končetiny ráj na zemi!

S probíhajícím létem je pravděpodobnost, že klíště chytíme, čím dál větší. Ať už si ho domů z procházky odneseme mi sami, nebo naši domácí mazlíčci. Je dobré pamatovat, že klíšťata se přenášejí opravdu jednoduše, např. z kytice květů, kterou nám chtěl někdo udělat radost!

[hana-code-insert name=’google‘ /]Obzvlášť nebezpeční jsou tyto tvorové zejména proto, že přenáší onemocnění klíšťově encefalitidy. Ačkoliv se u Vašeho čtyřnohého mazlíčka žádné symptomy projevit nemusí, u nás lidí je tomu už jinak. Ve skutečnosti se jedná o život ohrožující onemocnění, které může napáchat velké škody.

Čtěte také: Z tradičního receptu na palačinky udělala netradiční. Už nikdy nebudete palačinky připravovat obvyklým způsobem

U tohoto onemocnění dochází k narušení centrální nervové soustavy, a v důsledku toho i motoriky. Encefalitida není tedy žádná sranda, může přerůst až v ochrnutí některých částí těla, případně těla celého. Najdete-li na sobě tedy nějaké klíště, na velikosti nezáleží, je třeba ihned jednat a klíště opatrně odstranit. Pakli-že byste zaznamenali vedlejší neblahé příznaky, jako zarudnutí oblasti postižení apod., ihned navštivte lékaře!

Jak tedy správně odstranit klíště?

Co budete potřebovat?

  • stříkačku
  • pinzetu

Jak na to?

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak můžete vidět ve videu, v tomto případě je klíště přisáte již delší dobu, proto byla při odstranění použita speciální stříkačka. Zpravidla ale platí, že je-li klíště zakousnuté teprve 1-2 dny, postačí Vám na jeho vyndání obyčejná injekční stříkačka.

Chystáte-li se tedy ven do přírody, buďte stále ve střehu a chraňte se preventivně, např. pomocí repelentů. Dále doporučujeme obléct se tak, aby se klíšťě nedostalo jednoduše na Vaši pokožku, tedy dlouhé nohavice a rukávy.

Vzhledem k tomu, že se jedná o skryté nebezpečí, budeme rádi, když se podělíte o tyto užitečné informace i s Vašimi přáteli!