Francouzské dezerty jsou velmi bohaté a rozhodně nemůžete čekat, že budou dietní. Francouzi velmi dobře vědí, jak jíst a užívají si každý pokrm. Na druhou stranu jejich dezerty působí velmi nadýchaně a jemně. A tento není výjimkou.
Co budete potřebovat?
Tento dezert se skládá ze čtyř částí, což může na první pohled vypadat velmi náročně. Pravdou je, že stačí postupovat krok za krokem a vše budete mít hotové poměrně rychle. A nakonec si pochutnáte na vynikající sladkosti. Na těsto potřebujete:
- hladká mouka – 25 dkg,
- moučkový cukr – 10 dkg,
- máslo – 5 dkg,
- vejce – 1 ks,
- žloutek – 1 ks,
- med – 1 lžíce,
- jedlá soda – 1 lžička.
Na pudinkovou vrstvu:
- máslo – 25 dkg,
- moučkový cukr – 10 dkg,
- mléko – 5 dl,
- voda – 2 dl,
- vanilkový pudink – 2 lžičky,
- mouka – 2 lžíce,
- cukr – 2 lžíce.
Na vrchní krém:
- cukr – 6 lžic,
- mléko – 1 dl,
- šlehačka – 5 dl.
Na polevu:
- karamelový pudink – 2 lžičky,
- olej – 2 lžíce,
- horká voda – 3 lžíce,
- moučkový cukr – 10 dkg.
Pracovní postup
Do mísy prosejte mouku, přidejte jedlou sodu a zbytek ingrediencí. Míchejte, dokud nezískáte jednotné těsto a rozdělte ho na dvě části. Vložte těsto do lednice a nechte ho 30 minut odpočívat. Na pomoučeném povrchu vyválejte těsto a položte ho na plech vymazaný a vysypaný moukou. Propíchejte těsto vidličkou a pečte oba pláty 20 minut na teplotu 180 stupňů. Na první krém smíchejte pudinkový prášek s moukou, cukrem, vodou a mlékem. Míchejte, dokud se nespojí.
Vařte pudink za stálého míchání, dokud nezhoustne. Poté ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Moučkový cukr smíchejte s máslem a vyšlehejte s pudinkem do pěny. Naneste ho na první plát těsta. Na druhý krém smíchejte smetanu, cukr a karamelový pudink. Vařte na mírném ohni za stálého míchání. Přidejte vodu, nechte vychladnout a přidejte šlehačku. Naneste ho na první krém a zakryjte druhým plátem těsta. Nakonec smíchejte suroviny na polevu a zalijte s ní celý dezert. Skladujte v lednici.
Zdroj: ketkes.com/