Jemné a nadýchané vzdušné těsto, velkorysá vůně romantické skořice, slaďoučké banány a krémová poleva. Tato slova jen těžko něco předběhne a ještě hůře něco předčí tento koláč, když se ho jednou pokusíte upéct. Voňaví skořicoví šneci s netradiční přísadou Vám zcela jistě učarují.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Skořicoví šneci dlouhá léta dobíjejí srdce všech milovníků sladkostí a voňavého kynutého těsta. Rádi a často si je pořizujeme cestou do práce v pekárně, nebo v obchodě. No tyto si dokážete připravit sami a budou 1000x lepší než kupované. Ne že by jsme měli něco proti kupovanému pečivu, ale domácí je jen domácí. Šneci jsou s banány a polevou tak neobvyklí, že se hodí klidně i na slavnostní stůl. Stejně však budou chutnat, když si vyložíte nohy na stůl a vypijete si při nich čaj.
Co budete potřebovat?
- 400 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 2 banány
- 10 g sušeného droždí
- 200 g másla
- 1 PL mleté skořice
- 100 g krystalového cukru
- 1,5 šálku mletých vlašských ořechů
- 200 g moučkového cukru
- špetku soli
Jak na to?
Přiveďte k varu 230 ml mléka a 3 polévkové lžíce másla. Nechte mléko trochu vychladnout a ještě do teplého přidejte droždí. Nechte odstát přibližně 10 minut. Poté přidejte lžíci krystalového cukru, špetku soli a vše důkladně promíchejte. Do této směsi přidejte 150 g mouky a dobře promíchejte, aby nevznikly hrudky.
Jeden banán si rozmačkejte na kašičku a přidejte jej do směsi. Opět dobře promíchejte. Těsto by mělo být lepkavé.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Na desku si vysypte mouku a těsto prohněťte. Pak ho vložte do misky a přikryjte utěrkou. Odložte na hodinu na teplé místo, aby vykynulo. Pak si z těsta na dobře pomoučeném vále vyválejte obdélník.
Rozpusťte zbylé máslo a natřete ho na těsto. Na to nasypte mleté nebo nasekané vlašské ořechy a posypte skořicí a pokud máte rádi aromatické sladkosti, můžete přidat i špetku rozdrcených hřebíčků. Banány si nakrájejte na tenčí kolečka a položte je na těsto.
Těsto si srolujte a nařežte ho na přibližně 8 kusů. Plech nebo zapékací misku si vymažemte, aby se odspodu hlemýždě nelepili. Pak je na něj opatrně dejte tak, aby se Vám nerozpadli.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Pečte do zlatova přibližně 50 minut při teplotě 180 stupňů. Mezitím si uvařte krémovou polevu. Na její přípravu budete potřebovat 3 polévkové lžíce másla, 2 lžíce mléka a moučkový cukr od chuti. Máslo rozpusťte na malé pánvi a přidejte zbývající ingredience. Pokud by byla poleva příliš hustá, přidejte ještě mléko.
Absolutně fantastičtí, domácí, kynutí slimáci ulahodí opravdu každému! Vyzkoušíte ho?