Zapomeňte na plněné zelné listy! Tento zelný koláč je mnohem jednoduší a chutnější!

Pokud máte rádi zelníky, pak Vám bude chutnat i jejich masová verze. Nejsou sice podobné vzhledem, ale chuťově v nich určitě najdete pojivo. Tento koláč je velmi šťavnatý, křehký a lahodný. Pokud ho ochutíte zakysanou smetanou, nebo bílým jogurtem, pocítíte nebíčko na jazýčku.

Co budete potřebovat?

  • 1 hlávku zelí
  • 600 g mletého vepřového
  • 300 g rajčat
  • 200 ml zeleninového vývaru (případně horké vody)
  • 50 g rýže
  • 1 cibuli
  • 1 PL nastrouhaného celeru
  • 2 stroužky česneku
  • špetku kmínu
  • sůl a pepř dle chuti

[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?

Rajčata zalijte horkou vodou, pak odstraňte slupku a nakrájejte na drobno. Cibuli pokrájejte na menší kostky, přidejte nastrouhaný celer a protlačte česnek. Vše smíchejte s propláchnutou rýží, přidejte pepř, sůl, kmín, mleté ​​maso a zalijte 100 ml vývaru. Potom dejte směs do chladničky, přibližně na 20-30 minut.

Mezitím dejte uvařit jednotlivé zelné listy v osolené vodě doměkka. Mezitím si připravte dortovou formu a vyložte ji pečicím papírem nebo alobalem. Na dno formy dejte uvařený list a vrstvu rýžovo-masové směsi. Potom dejte opět zelný list a vrstvu rýžové směsi. Takto postupujte, dokud nespotřebujete všechny listy i veškerou rýži. Každou vrstvu rýže polijte trochou zbylého vývaru, aby byl koláč šťavnatý.

Čtěte také: Tušíte, kolik sklenic vody denně byste měli vypít? Podívejte se na 4 nejčastější mýty o vodě!

Formu zakryjte alobalem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečte přibližně 50 minut. Potom ji vyjměte, posypte nastrouhaným sýrem a dejte zapéct ještě na 10 minut. Podávejte horké se studenou zakysanou smetanou, nebo bílým jogurtem.

Přejeme dobrou chuť!