Jak asi každá z nás, která se někdy snažila zhubnout, ví, právě Američané byli těmi, kdo se nejvíce zabýval konceptem zdravého stravování. V průběhu posledních let vydali nespočet studií o tom, jak bychom se měli a neměli stravovat, abychom byli zdraví a v kondici. Evidovali tak seznam výrobků, které se více než 50 posledních let označovaly za zdravé. Teď se ale zjistilo, že je však všechno naopak!
[hana-code-insert name=’google‘ /]Dle Amerických dietologů by tedy typický zdravý stravovací plán na den neměl vypadat tak, jak prohlašovali ještě donedávna. Ráno vejce bez soli, na oběd suché kuřecí maso a k večeři salát. Nejnovější studie dokázaly, že přesně toto jen zvyšuje nebezpečí různých onemocnění v pozdějším věku. Od obezity, přes srdeční onemocnění a cukrovku. Pokud si tedy dáte ráno šálek kávy a sladký croissant, nebo bagetu se slaninou, jste aktuálně podle amerických odborníků na výživu v méně rizikové skupině.
Všechno je jinak?
Pointa celého amerického výzkumu spočívá ve zjištění, že cholesterol obsažený v potravinách nemá žádný vliv na cholesterol v krvi. V praxi to tedy znamená, že pokud jste se celý život vyhýbali žloutkům, pečeni či slanině, bylo to naprosto zbytečné. Změna 50 let zažitých dietních doporučení se tak přinejmenším v Americe projeví ve stravovacích zařízeních pro děti, zejména ve školách, ale změnu bude znamenat i pro další oblasti všedního života.
Pokud se ptáte, kde se stala chyba, když američtí vědci před padesáti lety zařadili slaninu a tučné maso k nezdravým potravinám a dnes najednou názor změnili, odpověď je vskutku jednoduchá. Marketing vládne světu! Dle deníku The New York Times byla tato prohlášení po dlouhou dobu velmi výhodná zejména pro potravinářský průmysl. Ti totiž mohli ve velkém množství prodávat nízkotučné výrobky, které si doma lidé sami nevyrobí, nevypěstují ani nevychovají. A tak se plnohodnotné domácí produkty z farem vyměnily za nízkotučné jogurty, dietní koly a podobné nesmysly, které lidé jedli v domnění, že budou štíhlí. Nuž, jak je teď vidět, opak se stal pravdou!
Je důležité však zmínit, že mnohá zjištění před půlstoletí nebyly dostatečně podložené. Chyběla pozorování, epidemiologické studie a mnoho dalších vědeckých průkazných materiálů, které už tehdy mohly dokázat, že jde o holý nesmysl! To by ale nepřálo potravinářskému průmyslu …
Zdravý selský rozum
Možná si řeknete, že každý normální člověk tyto informace ví i bez vědeckých studií. Faktem však zůstává, že na světě je stále nespočet lidí, kteří informace prezentované médii doslova hltají a ničemu jinému zkrátka nevěří. Zdravý selský rozum však v současnosti mnohým nechybí, a právě proto vědí, že jíst normálně a všecho je mnohem zdravější, než se omezovat na několik doslova „umělých“ potravin.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Pokud jste se i Vy dosud drželi rad o zdravém stravování, nezoufejte. Klidně teď začněte prostě jíst to, co Vám chutná a hlavně myslete na memento: Všeho s mírou! To je rada nad zlato, která zajistí dostatek všeho, co Vaše tělo potřebuje.
Co si o tom celém myslíte Vy? Souhlasíte s tím?