Čalamáda je perfektní nakládaný salátek, který je vhodný téměř k jakémukoli jídlu, zejména pak během zimních měsíců, kdy nám vitamíny v podobě zeleniny obzvláště scházejí. Jak jste ale asi každá mohla za ta léta zjistit, většina používaných receptů na čalamádu má jednu malou chybičku. Zelenina ve sklenicích časem zhnědne a tak nějak divně změkne. Tento recept je ale jedinečný, neboť zachová vše, po čem toužíme! Čalamáda Vám totiž v nálevu zůstane zaručeně krásná a čerstvá, zkrátka bez oxidačních procesů.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 2 menší zelné hlávky
- 3 středně velké červené cibule
- 3 středně velké bílé cibule
- 2 okurky
- 15 paprik
- 50 g zelených rajčat
- koriandr dle chuti
- hořčičná semínka dle chuti
- bobkový list dle chuti
- pepř dle chuti
- kmín dle chuti
Na nálev:
- 4 l studené vody
- 4 dl 20% octa
- 40 g krystalového cukru
- 4 lžičky soli
- ½ lžičky kamence
Jak na to?
Chcete-li čalamádu do jedné sklenice, tak tento recept Vám vystačí na 5 litrovou. Chcete čalamádu rozdělit do menších sklenic, pak si poměrově vypočítejte suroviny dle toho, kolik jich budete potřebovat.
Proces přípravy je velmi snadný. Nejprve si veškerou zeleninu opláchněte a nakrájejte na tenké proužky a důkladně spolu promíchejte, tak aby bylo v každém poháru rovnoměrné množství z každého druhu.
V hrnci si následně zahřejte vodu, přidejte cukr, sůl, ocet a nakonec kamenec. Dobře promíchejte a nechte přejít varem. Poté ihned odstavte.
Mezitím, jak se nálev ohřívá, naplňte skleničky zeleninou a na dno nezapomeňte dát pár hořčičných zrnek, pepře a bobkový list. Koriandr můžete přisypat v sušené formě přímo do nálevu, v čerstvé ho dejte však přímo do sklenic, ještě před zálivkou.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Zalijte naplněné sklenice nálevem a dbejte na to, aby bylo šťávy více, tedy až po okraj. Není dobré, když sklenici natlačíte příliš velkým množstvím zeleniny a nálevu je pak na ni málo.
Nakonec sklenice dobře uzavřete a otočte dnem vzhůru. Přikryjte dekou a nechte na noc odstát.
Přejeme dobrou chuť!