TEST: Vyberte si živel, který Vás nejvíce vystihuje a zjistěte více o své osobnosti!

Už starověcí mudrci v Indii vynalezli a v praxi realizovali učení ajurvédy, které dnes známe jako zdravotní a léčebný systém. Jenže pokud se chcete léčit podle ajurvédy, základním prvkem je poznání Vašeho typu osobnosti.

Ty jsou dle ajurvédy tři!

  • Váta
  • Pitta
  • Kapha

[hana-code-insert name=’google‘ /]Tyto tzv. osobnosti se všeobecně nazývají dóši. Každá taková dóša má jiné kvality, ke kterým se vážou konkrétní vlastnosti. Je si třeba uvědomit, že každý člověk má důe učení ajurvédy v sobě z každé dóši něco – nicméně jedna vždy převažuje. Zjistěte, ke které dóše nejvíce sedí právě Vaše osobnost!

Čtěte také: Chutné tvarohové buchtičky hotové již za 15 minut! Ideální recept pro všechny, kdo nestíhají, ale mají mlsný jazýček!

Váta

Dóša Váta zahrnuje osoby štíhlé až útlé postavy s nízkou hmotností, tmavší pokožky, drsné a někdy i studené a suché. Tyto osoby mívají často studené končetiny, trpí v chladném prostředí a nemají zrovna nejlepší chuť k jídlu. Jsou často náladoví a podléhají emočnímu tlaku. Jen málo se potí, stačí jim krátký spánek a častokrát musí řešit problémy s chrupem. Jednají impulzivně a na vše reagují velmi emotivně, v období vyrovnanosti jsou však velmi šťastní a překypují entuziasmem. Mají ale slabou vůli, snadno se vzruší a často trpí nízkým sebevědomím. Peníze dokáží rychle vydělat, ale stejně tak rychle investovat, stejně rychle se učí a ještě rychleji zapomínají. Nejčastěji trpí bolestmi hlavy, zvýšeným krevním tlakem, bolestivým hrdlem, plynatostí a zažívacími potížemi.

Pitta

Dóša Pita zahrnuje osoby střední, pevné a dobře stavěné postavy. Tyto osoby nemají problém se svalstvem, ba právě naopak. Jejich hmotnost bývá průměrná, někdy s mírnou nadváhou, ale většinou nijak zvlášť nevyčnívají z řady. Tyto osoby bývají zdravé, mají silný metabolismus, fungující trávení a vskutku dobrý apetit. Někdy je však může pohltit nervozita, v důsledku čehož dokáží být nepříjemní ke svému okolí. Dobře a nepřerušovaně spí, mají měkkou a teplou pokožku. Vlasy mívají většinou světlejší barvy. Jsou romantičtí, vášniví a impulzivní. No jsou i inteligentní a velmi snadno se učí novým věcem, hodně si také pamatují. Kromě toho mají v sobě přirozený smysl pro soutěživost, neboť jim nechybí pořádné sebevědomí. Někdy jsou zaměřeni trochu materialističtěji, a tedy mají rádi hmotné statky. Většinou však ne tak moc, aby jim to v životě způsobovalo problémy.

Kapha

O osobách spadajících pod dóšu Kapha se říká, že jsou ze všech tří takříkajíc nejsilnější. Fyzicky jsou to vskutku statní lidé, mají pevnou někdy až mohutnou stavbu těla, rozvinuté svalstvo, a tudíž jsou i dostatečně silní. Mají široké boky i ramena, proto někdy působí trochu robustním dojmem. K tomu přispívá i tendence k nadváze a dobrému apetitu. Rádi jedí, někdy se doslova přejídají, mají však velmi odolnou osobnost. Vlasy mají spíše tmavšího odstínu, husté, často kudrnaté. Jedná se o přemýšlivé typy, hovoří a také se pohybují pomalu. Mají však dobré zdraví, jediné, k čemu jsou náchylnější, jsou problémy s dýchacími cestami. Dobře a hluboce spí, valnou většinu času jsou dobře naladěni. Jako partneři jsou velmi klidní a milující, oddaní a rodinně založení. Co se nejvíce oceňuje na těchto osobách je, že se málo a krátce zlobí. Naopak, co jim je třeba vytknout, je přílišná spořivost, hraničící někdy až s lakotou.

Pokud jste se v některé z těchto dóš našli, pak si to dobře zapamatujte. Pokud se Vám totiž jednou vyskytnou problémy, zejména pak týkající se zdraví a stravování, právě Váš typ osobnosti Vám může pomoc s výběrem vhodné léčby.