Jak snadno zabránit bramborám v klíčení?

Reklama

Brambory jsou celkem levné, ale stejně je jistě nechcete jen tak vyhazovat do koše. Bohužel mohou velmi rychle začít klíčit a poté již nevydrží příliš dlouho v čerstvém stavu. Správné skladování je pro ně klíčové. Jestli si pěstujete brambory na vlastní zahradě, také musíte znát tyto triky, protože jinak vás plodiny nevydrží příliš dlouho a na podzim nebo v zimě přijdete o většinu úrody.

Proč dochází ke klíčení?

Existují čtyři hlavní důvody, proč brambory začínají klíčit. Nejčastější příčinou je vysoká vlhkost ve vzduchu. Pokud je zelenina vystavená světlu nebo teplu, může k tomu také dojít. Dalším důvodem je vysoké teplota v místě skladování nebo jsou brambory jednoduše staré a začínají samovolně klíčit. Po jejich odstranění můžete brambory stále jíst. Musíte ovšem myslet na solanin, které klíčky obsahují, protože jde o vysoce toxickou látku.

Shutterstock

Nejlepší trik proti klíčení brambor

Do nádoby, ve které skladujete brambory, přidejte jablko. Je to velmi jednoduché, ale jistě vás to nikdy nenapadlo. Jablka uvolňují ethylen, který urychluje proces zrání ovoce, ale také zpomaluje klíčení v hlízách brambor. Jde o velmi starý trik, který používaly naše babičky. Můžete ho ovšem využít i dnes ve svém domově.

Správné skladování

Reklama

Kromě jablka se musíte také naučit, jak brambory správně skladovat. Nejlepší je chladné, tmavé a suché místo (např. sklep). Pro uložení zeleniny nepoužívejte plastové nádoby. Mnohem lepší jsou papírové tašky nebo dřevěné krabice. Vzduch musí kolem hlíz neustále cirkulovat, proto je to důležité. Mezi brambory položte jedno nebo dvě jablka a nezapomeňte je pravidelně kontrolovat.

Shutterstock

Další tipy a triky

Mnoho lidí brambory před uskladněním myje, ale to je velká chyba. Vlhkost zkrátí jejich čerstvost a mnohem rychleji o ně přijdete. Očistěte je pouze na sucho a udržujte daleko od cibule, která podporuje klíčení. A nakonec si také dávejte pozor, že se brambory nachází v prostředí, kde je stabilní teplota mezi 7 až 10 stupni nad nulou. Díky tomu vám vydrží velmi dlouho krásné a čerstvé.

Zdroj: ohga.it

Reklama