Zpracovat úrodu ze zahrady a využít i po celý rok je snem každého pěstitele. Jestli máte na zahradě pórek, libeček, petržel a celer, můžete si připravit skvělé malíčky do mrazáku a poté je využít naplno uprostřed zimy do svých polévek, vývarů nebo omáček. V mrazáku vám vydrží po celé měsíce a v zimě díky tomu ušetříte. Poradíme vám, jak to udělat efektivně a mít zeleninu a byliny připravené ihned k použití.
Co budete potřebovat?
Na zelené balíčky potřebujete jen čtyři suroviny a všechny vám jistě rostou na zahradě, jestli si pěstujete vlastní zeleninu. K tomu vám stačí jen provázek a plastové sáčky, ve kterých budete zeleninu skladovat. Samotná příprava je také jednoduchá, rychlá a zpracujete všechny byliny a pórek, které máte k dispozici. Stoupněte si do kuchyně a věnujte této činnosti svůj čas. V zimě za to budete rádi, protože budete mít v mrazáku směs:
- libečkové listy,
- celerové listy,
- petržel,
- pórek.
Pracovní postup
Listy libečku, celeru i petržele důkladně opláchněte a osušte. Pórek opláchněte, abyste se zbavili všech zbytků hlíny. Poté ho nakrájejte na kusy velké 10-12 centimetrů. Vždy vezměte kousek pórku, pár listů libečku, pár listů petrželky a pár listů celeru. Pomocí tenkého provázku je svažte do malého balíčku. Odřízněte listy, které hodně vyčnívají nebo vám připadají poškozené. Stejně postupujte, dokud nezpracujete všechny ingredience, které máte v kuchyni.
Nejlepší je balíčky si nejdřív rozdělit, abyste jednotlivé suroviny rozdělili stejnoměrně a nic vám nezbylo. Až poté je pevně svažte provázkem. Následně každý z balíčků vložte do samostatného plastového sáčku a přesuňte do mrazáku. V zimě stačí balíček vyndat a hodit do vývaru nebo polévky. Postupně se rozmrazí a dochutí každý pokrm. Navíc se jedná o skvělý způsob, jak zpracovat celou úrodu zeleně. Jestli nemáte některý z druhů listů, můžete ho vynechat.
Zdroj: swojskiejedzonko.com