Pokaždé, když jím tuto roládu, si vzpomenu na své dětství, kdy jsem dědečkovi ze sadů potají kradla šťavnaté ovoce!

Roláda je tak trochu výzva i pro ty nejzkušenější hospodyňky a cukrářky! Častokrát bojujeme s tím, abychom ji dobře zamotali, aby se nám v průběhu pečení nerozpadla, či abychom z ní nevytlačili všechnu náplň, což by byla strašná škoda. Tento recept je však úžasný svou jednoduchostí, díky čemuž ho zvládne naprosto každá z nás! Těstíčko je krásně pružné, což zajistí, že se nám roláda nemůže potrhat a ta lahodná náplň ze šťavnatého ovoce je zkrátka něco, co když jednou ochutnáte, už na to nezapomenete!

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

  • 3 PL krystalového cukru
  • 4 PL hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 4 PL slunečnicového oleje
  • 4 vejce
  • 2 jablka
  • 10 švestek (mohou být i sušené)
  • skořici dle chuti
  • skořicový cukr dle chuti
  • 1 PL másla

Jak na to?

Jestli se chystáte použít sušené švestky, doporučujeme je zalít horkou vodou a nechat cca 1-2 hodiny namočené, čímž zajistíte jejich změknutí.

Nejprve oddělte bílky od žloutků. Žloutky poté smíchejte s moukou, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a na závěr přidejte ještě slunečnicový olej. Z bílku si zas vyšlehejte klasicky bílý sníh a v průběhu šlehání nezapomeňte po troškách přidávat krystalový cukr. Vyšlehané bílky ve formě tuhého sněhu byste na závěr měli přimíchat opatrně do těsta.

Reklama

Teď přijde na řadu ovoce. Vezměte si jablka a opatrně odstraňte šlupky a jadérka. Oloupaná jablka poté nakrájejte na menší kostičky. Na stejné kostičky byste měli nakrájet i zbytek ovoce, v tomto případě švestky.

Plech si samozřejmě nezapomeňte vystlat pečícím papírem, případně vymazat máslem.

Nakrájené ovoce poskládejte opatrně na plech a posypte ho skořicí a skořicovým cukrem. Veškeré ovoce poté zalejte připraveným těstem a dejte péct do předem vyhřaté trouby na 180 stupňů přibližně na 20-25 minut.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Po upečení se snažte jednat velmi rychle a ještě za horka se snažte těsto opatrně srolovat do tvaru rolády. Poté už stačí jen posypat práškovým cukrem a podávat.

Dobrou chuť přejeme!

Reklama