Roláda je tak trochu výzva i pro ty nejzkušenější hospodyňky a cukrářky! Častokrát bojujeme s tím, abychom ji dobře zamotali, aby se nám v průběhu pečení nerozpadla, či abychom z ní nevytlačili všechnu náplň, což by byla strašná škoda. Tento recept je však úžasný svou jednoduchostí, díky čemuž ho zvládne naprosto každá z nás! Těstíčko je krásně pružné, což zajistí, že se nám roláda nemůže potrhat a ta lahodná náplň ze šťavnatého ovoce je zkrátka něco, co když jednou ochutnáte, už na to nezapomenete!
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
- 3 PL krystalového cukru
- 4 PL hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 4 PL slunečnicového oleje
- 4 vejce
- 2 jablka
- 10 švestek (mohou být i sušené)
- skořici dle chuti
- skořicový cukr dle chuti
- 1 PL másla
Jak na to?
Jestli se chystáte použít sušené švestky, doporučujeme je zalít horkou vodou a nechat cca 1-2 hodiny namočené, čímž zajistíte jejich změknutí.
Nejprve oddělte bílky od žloutků. Žloutky poté smíchejte s moukou, práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a na závěr přidejte ještě slunečnicový olej. Z bílku si zas vyšlehejte klasicky bílý sníh a v průběhu šlehání nezapomeňte po troškách přidávat krystalový cukr. Vyšlehané bílky ve formě tuhého sněhu byste na závěr měli přimíchat opatrně do těsta.
Teď přijde na řadu ovoce. Vezměte si jablka a opatrně odstraňte šlupky a jadérka. Oloupaná jablka poté nakrájejte na menší kostičky. Na stejné kostičky byste měli nakrájet i zbytek ovoce, v tomto případě švestky.
Plech si samozřejmě nezapomeňte vystlat pečícím papírem, případně vymazat máslem.
Nakrájené ovoce poskládejte opatrně na plech a posypte ho skořicí a skořicovým cukrem. Veškeré ovoce poté zalejte připraveným těstem a dejte péct do předem vyhřaté trouby na 180 stupňů přibližně na 20-25 minut.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Po upečení se snažte jednat velmi rychle a ještě za horka se snažte těsto opatrně srolovat do tvaru rolády. Poté už stačí jen posypat práškovým cukrem a podávat.
Dobrou chuť přejeme!