Jablka jsou v Čechách nejen oblíbená, ale také patří mezi přirozené druhy ovoce, které u nás rostou po celá staletí. Díky tomu jsou také poměrně levná, a to hlavně během podzimních měsíců, protože jsou v sezóně. Připravit z nich můžete nejrůznější dezerty, džusy nebo smoothie. Většinou na ně ovšem nepotřebujete slupku. Co s ní udělat, když ji nechcete hned vyhodit?
Získejte znovu dokonale čisté hrnce
Slupky ze dvou nebo tří jablek vám velmi dobře poslouží v kuchyni. Schovejte si je a použijte šikovně při mytí nádobí. Jestli máte hrnec z hliníku, který potřebuje krásně vyleštit nebo zbavit odolných skvrn, tohle je skvělý způsob, jak toho dosáhnout. Kyselina octová, kterou jablka (včetně slupek) obsahují, totiž reaguje velmi dobře s hliníkem.

Ať jde o leštění nebo odstranění usazenin, můžete se na jablečné slupky spolehnout. Jednoduše je nasekejte na menší kousky, vložte do hrnce nebo pánve a zalijte vodou. Nechte vodu převařit a poté ještě pár minut stát na vypnutém sporáku. Nakonec je opláchněte čistou vodou a utřete čistou utěrkou. Nejen, že získáte čisté nádobí, ale také si provoníte kuchyň.
Jaké jsou další možnosti pro využití jablečných slupek?
Čištění hrnců není jediná věc, na kterou můžete jablečné slupky použít. Jestli jich máte více, než potřebujete, zkuste je všechny vložit do sklenice. Předem je trochu nasekejte a poté je zalijte litrem vody. Přidejte do sklenice 5 polévkových lžic cukru a důkladně promíchejte. Nakonec zakryjte sklenici utěrkou a nechte odstát po dobu dvou týdnů. Jednou za den sklenici protřepejte.

Tímto způsobem získáte jablečný ocet. Tento domácí produkt můžete použít jako přírodní čistit na různé povrchy své domácnosti. Nemusíte si již kupovat univerzální čističe na povrchy. Místo toho můžete využít jablečné slupky. Až se na povrchu vytvoří pěna, tekutinu sceďte a nalijte do láhve s rozprašovačem. Nejen, že získáte čisté povrchy, ale také provoníte svůj domov.
Zdroj: zajenata.bg