TEST: Které roční období je Vaším nejoblíbenějším? Budete překvapeni, ale i to vypovídá něco o Vaší osobnosti!

Někteří lidé mají rádi dlouhé a teplé letní dny, zatímco jiní preferují chladnější podzimní počasí. Proč se stává, že inklinujeme více k jednomu ročnímu období? Mohla by psychologie vysvětlit naše sezónní preference?

Už nějaký ten čas jsme si vědomi silného vlivu, který mají roční období na naši náladu. Mlhavé zimní měsíce jsou typické tím, že způsobují sezónní afektivní poruchu, také známou jako „zimní blues“. Začátek jara v nás oproti tomu znovu probouzí dočasné zvýšení pozitivismu v závislosti na tom, kolik času strávíme venku. Překvapivé výsledky jedné studie dokonce zjistily, že lidé, kteří přežili před narozením letní měsíce ještě v děloze, později ve starším věku umírají spíše na srdeční choroby v průběhu zimního období.

[hana-code-insert name=’google‘ /]Teplota má také vliv na naše chování. Teploty v místnosti mohou například ovlivnit to, jak lidé posuzují podezřelé pachatele. V jedné studii z roku 2014 byli lidé v horkých místnostech více náchylní vnímat konání zločinců jako impulzivní a zkratové, zatímco ve studených místnostech byli stejní podezřelí považovány za chladnokrevné bestie, které svůj zločin předem promysleli a zorganizovali.

Čtěte také: Chcete chutný oběd? Zkuste kuřecí rolky se šunkou a sýrem. Jsou báječné

Další studie se zabývala také tím, jak působíme na lidi, kteří ve svých rukou drží buď studený, nebo teplý nápoj. Lidé s horkými nápoji byli atraktivnější a byli hodnoceny jako pozitivněji než ti, kteří drželi studené nápoje.

Vliv světla na organismus se projevuje zejména tím, že když ho dostáváme méně, tělo uvolňuje hormony, které vyvolávají letargii. Někteří lidé proto na podzim a v zimě zažívají již výše zmíněnou sezónní afektivní poruchu. Během tmavších, kratších dnů se mohou cítit deprimovaně a ztrácejí zájem o činnosti, kterých si obvykle užívají. Mezi příznaky patří zvýšená únava a chuť k jídlu.

Co o Vás tedy vypovídá Vaše oblíbené období?

Jaro představuje čas, kdy temné dny zimy ustupují do zapomnění, venku se vše začíná zelenat a teploty se příjemně zvyšují. Pokud je Vaší oblíbeným obdobím právě jaro, toužíte po nových zážitcích a změně, kterou potřebujete po dlouhé a chladné zimě.

Léto je o delších, teplejších a slunečných dnech. Pokud je zažíváte, milujete být venku a žít aktivní životní styl. Teplé měsíce léta Vám umožňují cestovat a užívat si outdoorové aktivity. Jste pravděpodobně extrovert a lidé Vás nazývají optimistickými, příjemnými a asertivními.

Podzim dle psychologů představuje druhé obnovovací období v roce stejně jako jaro. Pokud dáváte přednost tomuto období, neustále hledáte změnu.

Zima se svými chladnými měsíci je příležitostí pro všechny, kteří jsou introvertní a cítí se dobře ve svém domě. Být schoulený na svém gauči v teplém svetru s teplým nápojem v ruce zní zkrátka jako Vaše představa o ideálním odpoledni.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Vedle toho, jak psychologové zkoumali preference ročních období, zjistili, že sezónní změny teplot a světla mohou mít vliv na naše chování a náladu také. Jedna studie dokonce naznačovala, že měsíc, ve kterém se člověk narodil, může ovlivnit jeho osobnost. Např. ti, kteří se narodili v zimě, mají menší sklon ke vznětlivému temperamentu.

Takže pokud Vám ještě někdy někdo poví, že jste náladoví jako počasí, klidně mu řekněte, že je to normální.