O zuby je třeba pečovat celý život, ve stáří jednou tolik! Měli byste proto vědět, jaké výrobky nejvíce poškozují Vaše zuby!

Už od dětství víme, že se musíme o své zuby pečlivě starat. A jestliže dříve proces čištění přinášel malou radost, pak se časem stal vědomou nutností. Zdravé bílé zuby jsou zkrátka vizitka dobře upraveného člověka. Není tedy divu, že investujeme tolik peněz za stomatologické služby!

Reklama

Víte ale, že některé produkty přímo narušují péči o Vaše zuby? Při velkém množství riskujete nejenom zežloutnutí zubní skloviny, ale i zničení samotného zdravého zubu. A teď není řeč jen o kávě, čaji nebo ořechách.

отбелить зубы

[hana-code-insert name=’google‘ /]Jaké produkty poškozují zuby?

Borůvky

Borůvky neškodí zdraví zubů, ale časté jezení tohoto ovoce vede k přetrvávajícímu žlutému povlaku. Proto je lepší, po snězení sklenice šťavnatých bobulí, si ihned vyčistit zuby.

Reklama

Bílé víno

Pro fanoušky bílého vína je třeba jednat s rozmyslem. Bílé víno totiž vyvolává hypersenzitivitu zubů, čímž je činí křehkými.

Červené víno

Červené víno, na rozdíl od bílého, neovlivňuje zdraví zubů, ale dodává jim nepříjemný šedý odstín.

Čipsy

[hana-code-insert name=’google‘ /]Čipsy jsou tuhé sacharidy, které se pod vlivem slin mění na glukózu, která ničí zuby a přispívá k tvoření kazů. Vzhledem k tomu, že jsou čipsy velmi tenké, jejich částice se mohou zaseknout mezi zuby, takže pro získání amerického úsměvu si nezapomeňte zuby vyčistit i pomocí zubní nitě.

Žvýkačka

Žvýkačka s xylitolem je považována za bezpečnou pro zuby. Absence cukru však nezaručuje bezpečnost zubních výplní, můstků a korunek. Navíc, žvýkačka zvyšuje množství slin v ústech, což vytváří alkalickou látku, která ničí zuby.

Popcorn

Asi nikdo si neumí představit víkendový filmový večer bez popcornu! Buďte však opatrní: mezi vzdušnými „mraky“ můžete vždy narazit na tvrdé zrno kukuřice. Ty pak mohou poškodit křehké zuby a korunky. Stejně jako čipsy, popcorn jsou tuhé sacharidy, které tvoří škodlivou glukózu.

Rajčata

[hana-code-insert name=’google‘ /]Čerstvá, konzervovaná rajčata a dokonce i rajčatový protlak obsahují velké množství kyseliny, která ničí zubní sklovinu.

Chléb, těstoviny a brambory

Výrobky s velkým obsahem škrobu se drží na zubech a zůstávají v ústech až do dalšího čištění. V kombinaci se slinami se škrob přeměňuje na cukr, což může vést k tvorbě kazu.

Sušené ovoce

Navzdory obrovským přínosům pro zdraví, sušené ovoce často vede ke zkaženým zubům. Faktem je, že sušené meruňky, švestky a datle se drží na zubech a obsahují velké množství cukru. To, jak je známo, vede ke vzniku kazu a ničí zubní sklovinu.

Čaj

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Lídrem v obsahu kofeinu v nápojích není vůbec káva, ale čaj! Kofein, jak víte, kazí bílý úsměv a dodává zubům žlutý odstín. Kromě toho obsahuje čaj fluorid, minerál užitečný pro kosti a zuby. Fluorid je však užitečný pouze v malém množství. Jeho přebytek negativně ovlivňuje kostní tkáň. Proto se doporučuje, aby milovníci čaje nepili více než 4 šálky denně.

Samozřejmě se nevzdávejte výše uvedených produktů. Jen si pamatujte, že po jejich požití je třeba si zuby vyčistit. Určitě souhlasíte, že prevence je mnohem příjemnější a méně nákladná než léčba!

Reklama