Věděli jste, že bramborová slupka má v sobě více přínosů pro lidské zdraví, než samotná brambora? Od teď už brambory nikdy loupat nebudete!

Je to zkrátka obyčejný zvy, loupat brambory a vyhazovat slupku rovnou do koše na odpadky. No, vědci poukazují na to, že se jedná o častou chybu, protože bramborová slupka je přínosnější než samotná zelenina. Pravděpodobně se Vám to zdá být bláznivé, ale my Vás dnes přehledně informujeme o všech výhodách bramborové slupky!

[hana-code-insert name=’google‘ /]1. Pomáhá v boji proti nadbytečným tukům

Ano, bramborová slupka může být konzumována! Obsahuje méně tuku, cholesterolu a sodíku než celá tato zelenina a může být připravena v chutném jídle. Když ji přidáte do Vaší stravy, pomůže Vám snadněji ztratit nějakou tu extra váhu navíc.

Čtěte také: Hledáte nějaký tip, jak ozvláštnit přílohu k hlavním chodům? Pak připravte tuto lahodnou zapečenou brokolici s květákem!

2. Zvyšuje imunitu

Bramborová slupka je bohatá na vitamín C, B-komplex a vápník. Jedná se o skvělou směs, která Vás udrží plnými energie a ochrání Váš imunitní systém. Bramborová slupka také hraje velkou roli při prevenci rakoviny.

3. Prevence proti rakovině

Jak jsme se zmínili výše, bramborová slupka může být prevencí proti rakovině a to díky tzv. fytochemikáliím. Navíc obsahuje velké množství chlorogenního pohybu, který eliminuje nádory a rakovinné buňky, čímž chrání tělo před maligními nádory.

4. Udržuje hladinu cukru v krvi

Trápíte se v poslední době, zejména pak zdravotně? V takovém okamžiku je zařazení bramborové slupky do Vašeho jídelníčku vhodným opatřením, jak rozmazlit bezmyšlenkovitě sestavou stravu. Kromě vysokého obsahu vlákniny obsahuje slupka brambor základní doplňky, které předpokládají nárůst hladiny glukózy v těle. Dlouhodobý dopad konzumace bramborové slupky zahrnuje protizánětlivé účinky cukrovky typu 2 a jejích souvisejících rizikových proměn, jako je koronární onemocnění.

5. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Zjistilo se, že bramborová slupka, bohatá na vlákninu v kombinaci s látkami zabraňujícími rakovině, polyfenoly a glykoalkalidy, působí na snížení cholesterolu v těle. Tudíž jednotlivci, kteří chtějí získat lékařské výhody bramborové slupky, by měli do svého jídelníčku zahrnout neloupané brambory.

6. Snižuje riziko onemocnění srdce

 

[hana-code-insert name=’google‘ /]Bramborová slupka je bohatá na draslík, životně důležitý a klíčový minerál, který snižuje nebezpečí vzniku srdečního onemocnění a mrtvice. Je to z toho důvodu, že draslík má klíčovou úlohu při regulaci krevního oběhu, a tedy udržování stability srdce. Dalším doplňkem pro srdce skrývajícím se v bramborové slupce jsou omega-3 nenasycené tuky.

Bramborová slupka je také vskutku přínosná v oblasti krásy!

 

1. Působí jako přírodní barvivo na vlasy

Velmi málo jedinců si uvědomuje ohromující vlastnosti bramborové slupky! Ve skutečnosti však dokáže zakrýt šediny. Slupka obsahuje různé vitální doplňky, které pomáhají poskytnout charakteristický vzhled a stínování vlasů.

2. Zesvětluje tmavé skvrny

Bramborová slupka obsahuje antibakteriální, fenolické a preventivní činidlo pro prevenci rakoviny, které působí měkkou blanšící aktivitou. Stačí jen, když si oloupete bramboru a její slupku aplikujete na postiženou oblast.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]3. Dobrá proti popáleninám

Jedním životaschopným, přesto přímým, domácím řešením k léčbě kožních popálenin je bramborová slupka. Nejen, že je slupka silně antibakteriální, ale obnovuje postižené oblasti kůže.

Pokud se Vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou :-)!