Máte doma kožené výrobky, ale bojíte se je vyčistit? Zde je ultimátní příručka Jak na to!

Kůže je jeden z nejvíce luxusních materiálů, což znamená, že je také náročné se o něj starat. Ale nemusíte se bát, nepotřebujte toho od Vás příliš! Vše, co potřebujete vědět o udržování kůže ve špičkovém stavu a jak vyčistit škrábance a vybledlé barvy po malém opotřebení Vám dnes povíme.

Jak účinně čistit kůži?

Carolyn Forte, ředitelka Čistící laboratoře Good Housekeeping Institute, říká, že obecně je všechna kůže čištěna stejným způsobem, ale i přesto byste neměli rovnoměrně zacházet se všemi koženými věcmi: „Menší věci jsou obecně levnější a snadněji se dají doma vyčistit, ale kalhoty a bundu bych doma raději nečistila.“ Carolyn Forte tedy doporučuje Vaše dražší předměty přenechat profesionálům.

Čtěte také: DNES RÁNO: Objevila jsem těhotnou, opuštěnou jezevčici. Když se na ní veterinář podíval, objevil neuvěřitelnou věc

1. Nejprve vyberte svůj výrobek. Můžete použít jemné mýdlo, nebo Carolyn doporučuje speciální čistič na kůži. „Ten má UV ochranu, díky čemuž nedochází k vysychání kůže,“ upozorňuje Carolyn.

2. Abyste se ujistili, že Vaše čisticí prostředky a způsoby odpovídají zrovna Vaší kůži, vyzkoušejte to nejprve na skrytém místě – jako uvnitř ručního otvoru rukavice, apod. U prvního náznaku zničení, nebo vyblednutí barvy byste měli ihned přestat s tím, co děláte, a odnést Váš předmět k vyčištění přímo profesionálům.

3. Po bodovém testu pečlivě aplikujte jemné mýdlo, či speciální čistič na kůži na kožený předmět za použití vlhčených papírových utěrek. Takto nechte čistič působit několik vteřin a poté předmět opatrně očistěte čistou vlhkou papírovou utěrkou. Předmět poté nechte přirozeně vyschnout (mimo přímý ohřev) a použijte k hydrataci kožní kondicionér, pokud jste namísto speciálního čisticího prostředku použili mýdlo na mytí nádobí.

 Jak správně pečovat o kůži?

1. Chraňte oblečení před tím, než ho začnete nosit.

Prevence je nejlepší forma ochrany, říká Carolyn. „Pravidelná péče o kůži a semiš zajistí dokonalý vzhled.“

2. Opakujte ochranu nejméně jednou za tři měsíce.

Nebo častěji, pokud je zvlášť nepříjemná sezóna, viz sníh a neustálý déšť.

3. Zvolte způsob čištění podle hodnoty předmětu.

Menší předměty Carolyn doporučuje čistit v pohodlí Vašeho domova, ale drahé a velké předměty, jako je sako, je prý lepší přenechat profesionálům.

4. Než začnete s čištěním, vždy proveďte bodový test.

Abyste se ujistili, že Vaše čisticí prostředky a způsoby odpovídají Vaší kůži, vyzkoušejte je nejprve na skrytém místě – jako uvnitř ručního otvoru rukavice, apod.

5. Nezapomeňte, že voda drasticky mění kůži.

Podle Carolyn je největší chyba, kterou lidé dělají, když se starají o kožené oděvy, přílišné navlhčení daného předmětu. Při velkém navlhčení materiál jednoduše ztvrdne. „Kůže je jemná, obzvláště když je mokrá a barva může snadno vyblednout,“ varuje Carolyn. Při čištění používejte tedy pouze navlhčené hadříky, či papírové utěrky. Nikdy celý předmět nenamáčejte.