Máte doma kožené výrobky, ale bojíte se je vyčistit? Zde je ultimátní příručka Jak na to!

Kůže je jeden z nejvíce luxusních materiálů, což znamená, že je také náročné se o něj starat. Ale nemusíte se bát, nepotřebujte toho od Vás příliš! Vše, co potřebujete vědět o udržování kůže ve špičkovém stavu a jak vyčistit škrábance a vybledlé barvy po malém opotřebení Vám dnes povíme.

Jak účinně čistit kůži?

Carolyn Forte, ředitelka Čistící laboratoře Good Housekeeping Institute, říká, že obecně je všechna kůže čištěna stejným způsobem, ale i přesto byste neměli rovnoměrně zacházet se všemi koženými věcmi: „Menší věci jsou obecně levnější a snadněji se dají doma vyčistit, ale kalhoty a bundu bych doma raději nečistila.“ Carolyn Forte tedy doporučuje Vaše dražší předměty přenechat profesionálům.

Čtěte také: Loupající se kůže na rukách bude minulostí s použitím těchto přírodních metod, říká lekář

1. Nejprve vyberte svůj výrobek. Můžete použít jemné mýdlo, nebo Carolyn doporučuje speciální čistič na kůži. „Ten má UV ochranu, díky čemuž nedochází k vysychání kůže,“ upozorňuje Carolyn.

2. Abyste se ujistili, že Vaše čisticí prostředky a způsoby odpovídají zrovna Vaší kůži, vyzkoušejte to nejprve na skrytém místě – jako uvnitř ručního otvoru rukavice, apod. U prvního náznaku zničení, nebo vyblednutí barvy byste měli ihned přestat s tím, co děláte, a odnést Váš předmět k vyčištění přímo profesionálům.

3. Po bodovém testu pečlivě aplikujte jemné mýdlo, či speciální čistič na kůži na kožený předmět za použití vlhčených papírových utěrek. Takto nechte čistič působit několik vteřin a poté předmět opatrně očistěte čistou vlhkou papírovou utěrkou. Předmět poté nechte přirozeně vyschnout (mimo přímý ohřev) a použijte k hydrataci kožní kondicionér, pokud jste namísto speciálního čisticího prostředku použili mýdlo na mytí nádobí.

 Jak správně pečovat o kůži?

1. Chraňte oblečení před tím, než ho začnete nosit.

Prevence je nejlepší forma ochrany, říká Carolyn. „Pravidelná péče o kůži a semiš zajistí dokonalý vzhled.“

2. Opakujte ochranu nejméně jednou za tři měsíce.

Nebo častěji, pokud je zvlášť nepříjemná sezóna, viz sníh a neustálý déšť.

3. Zvolte způsob čištění podle hodnoty předmětu.

Menší předměty Carolyn doporučuje čistit v pohodlí Vašeho domova, ale drahé a velké předměty, jako je sako, je prý lepší přenechat profesionálům.

4. Než začnete s čištěním, vždy proveďte bodový test.

Abyste se ujistili, že Vaše čisticí prostředky a způsoby odpovídají Vaší kůži, vyzkoušejte je nejprve na skrytém místě – jako uvnitř ručního otvoru rukavice, apod.

5. Nezapomeňte, že voda drasticky mění kůži.

Podle Carolyn je největší chyba, kterou lidé dělají, když se starají o kožené oděvy, přílišné navlhčení daného předmětu. Při velkém navlhčení materiál jednoduše ztvrdne. „Kůže je jemná, obzvláště když je mokrá a barva může snadno vyblednout,“ varuje Carolyn. Při čištění používejte tedy pouze navlhčené hadříky, či papírové utěrky. Nikdy celý předmět nenamáčejte.