9 způsobů, jak Vám může pomoci běžný citrón. Je to skvělý tahák pro Vaše zdraví i krásu!

Pokud si myslíte, že citróny jsou dobré pouze pro přípravu citrónových koláčů a osvěžujících nápojů, pak Vás tento článek jistě překvapí. Lahodný citrón může být mnohem užitečnější, než byste si mohli myslet. Toto jasně žluté ovoce má mnoho přínosů pro Vaše zdraví a krásu, od obrany proti rakovině až po léčbu jizev od akné. Co více, citróny jsou dostupné a levné!

Shromáždili jsme pro Vás 9 různých způsobů, jak můžete využít citróny pro přirozenou péči o pleť a při kosmetickém ošetření díky jeho různým zdravotním výhodám.

1. Citróny mají mnoho protirakovinových vlastností.

Čtěte také: Je načase zapomenout na těchto 10 „vlasových“ mýtů. Jedině tak docílíte nádherných vysněných vlasů!

Stejně jako mnoho jiných čerstvých plodů mají citróny mnoho protirakovinných vlastností. Nejnovější studie provedená v září 2017 zdůrazňuje důležitost citrusových šťáv a jejich výtažků v prevenci rakoviny, stejně jako jejich možné použití jako adjuvanty v moderních onkologických terapiích. Ctrónová šťáva chrání Vaše buňky před poškozením, které může vést ke smrtelným onemocněním.

Citróny mají mnoho cenných živin, jako je vitamín C, vápník, železo, hořčík, draslík a vláknina. D-limonen v citrónové slupce má také protirakovinové vlastnosti. Bylo prokázáno, že zabraňuje vzniku rakoviny prsu, jater, plic a vzniku dalších rakovin. Proto jsou citróny vynikající bojovníci v boji proti rakovině, kteří mohou Vaše tělo chránit přirozeně a efektivně.

2. Odstraňte Vaše vrásky použitím citrónu.

Nemůžete zvrátit proces stárnutí, ale můžete použít citróny, aby byly Vaše vrásky méně viditelné a dramaticky změnit kvalitu Vaší pleti. Podle studie bylo zjištěno, že citrónový olej snižuje oxidační poškození na povrchu pokožky. Citróny jsou bohaté na vitamín C, který podporuje tvorbu kolagenu a obnovuje pružnost pokožky. Přírodní enzymy v citrónové šťávě stahuje volné póry a zjemňuje vzhled nových.

Můžete se spolehnout na bezpečné a zdravé domácí prostředky k potírání vrásek. Plátky citrónu a masírování vrásek několik minut denně, nebo použití strouhané citrónové kůry jako masky na obličej. Podle Americké akademie dermatologie je účinek pravidelných anti-stárnoucích postupů péče o pleť viditelný po nejméně jednom měsíci. Takže nebojte se, pokud po jednom týdnu nebude tvář hladká jako za Vašeho mládí.

3. Citrónová voda skvěle pomáhá i při hubnutí.

Vitamín C je živina, která snižuje úrovně kortizolu v těle, což je stresový hormon, který spouští hlad a buduje tuk. Žádná jediná potravina, nebo nápoj nepovede k výraznému snížení hmotnosti. Můžete však jíst určité potraviny, nebo pít nápoje, které by mohly být užitečné pro zlepšení výsledků hubnutí, pokud jsou konzumovány jako součást zdravého programu úbytku hmotnosti.

Kromě toho, pokud pijete vodu s citrónem namísto nápoje, který je vyšší v kaloriích, jako je káva s cukrem, nebo ovocný džus, budete spotřebovávat méně kalorií. Zatímco 330 ml plechovky Coca-Cola má 140 kalorií a v jablečné šťávě je 46 kalorií na 100 ml, citrónová šťáva smíchaná s vodou má 0 kalorií. Proto Vám může pomoci zhubnout.

4. Citrónová šťáva pomáhá detoxikovat játra.

Pití citrónové vody je skvělý způsob, jak spustit jednoduchý detox Vašeho těla a zlepšit práci trávicího systému. Pektin v citrónu pomáhá emulgovat oleje a odstraňovat odpad ze střev. Cholin v lecitinu a oleje v kůře citrónu pomáhají detoxikovat játra efektivněji. Lecithin vede ke zvýšení štěpení tuků, vstřebávání tuků a trávení tuků.

Zde je jednoduchý, ale efektivní nápoj, který si můžete doma připravit!

Co budete potřebovat?

  • 1 celý citrón
  • ½ šálku vody
  • 1 ČL lecitinu (nebo syrového vejce)
  • 2-3 ČL syrového kokosového másla, nebo extra panenského olivového oleje
  • 1 kapsli vitamínu E
  • kousek čerstvého zázvoru.

Smíchejte všechny přísady a důkladně je míchejte po dobu jedné minuty. Udržujte nápoj v ledničce a ujistěte se, že jej vypijete během následujícího dne. Pro dosažení těch nejlepších výsledků vypijte polovinu směsi již před snídaní.

5. Používejte citróny k léčbě zánětů hrdla.

Citróny jsou bohaté na esenciální vitamíny a minerály, které pomáhají zvyšovat energetickou hladinu. Citróny mají také vysoký obsah vitamínu C, což je přirozený antioxidant, který posiluje imunitní systém a má antibakteriální vlastnosti.

Med, teplá voda a citrón je časově osvědčené řešení pro léčbu bolavého krku. Med pokrývá krk, zatímco citrón odstraňuje hlen.

Jak na to?

Budete si potřebovat uvařit vodu. Poté přidejte citróny nakrájené na kusy a med. Nechte nápoj vychladnout. Chcete-li uvolnit bolavý krk, pijte čaj, když je stále teplý. Pokud máte vysokou horečku, vypijte ho, když už je vlažný.

Chutná směs pomůže zmenšit opuchnuté tkáně v krku a vytvořit kyselé prostředí pro viry a škodlivé bakterie. Teplá citrónová voda je nejúčinnější způsob, jak se zbavit virových infekcí a jejich následných příznaků.

6. Citrónová šťáva posiluje funkci mozku a snižuje stres.

 

Krom výše zmíněných živin a vitamínů, citróny také obsahují hodně draslíku, což je jeden z klíčových prvků zodpovědných za lepší funkci mozku. Pokud budete pravidelně konzumovat citróny, pocítíte lepší duševní výkon. Během dne se budete cítit mnohem šťastnější a energičtější. Podle studie může draslík aktivovat neurony spojené s pozitivními myšlenkami a pocity a hraje důležitou roli v regulaci serotoninu.

Jeden citrón obsahuje neuvěřitelných 187 % doporučené denní dávky vitamínu C. Přidejte citróny do jídla a nápojů, pokud se cítíte mdle, a Váš pohled na svět se jistě zlepší.

7. Citrónová šťáva pomáhá zklidnit spáleniny od slunce.

Spáleniny od slunce nikdy nejsou hezké a při tom jsou hodně bolavé. Existuje však jednoduchý, účinný domácí lék, který Vám pomůže zklidnit začervenání a ulehčit od případných bolestí. Vytvořte si směs citrónové šťávy, růžové vody a okurkové šťávy. Poté namočte hadřík do směsi a aplikujte ho přímo na spáleninu, kde ho nechte působit po dobu 30 minut.

Okurka a citrón jsou přírodní bělící činidla, která snižují zarudnutí pokožky. Vitamín C v citrónech minimalizuje poškození kůže a zesvětluje tmavé skvrny. Ujistěte se, že po použití nápravného prostředku nebudete vystaveni přímému slunečnímu světlu, protože citrón může zvýšit citlivost na sluneční paprsky.

8. Citrónová šťáva může zastavit krvácení z nosu.

Podšívka nosu obsahuje různé drobné krevní cévy, které mají tendenci krvácet poměrně snadno. Nezaklánějte svou hlavu, když máte krvácení z nosu, ale místo toho ji držte v neutrální poloze, přičemž brada by měla být rovnoběžně se zemí. Citrónová šťáva je efektivním domácím prostředkem při takové nouzové situaci. Stačí, když aplikujete 1-2 kapky čerstvé citrónové šťávy do každé nosní dírky. Ujistěte se, že používáte kapátko.

Krvácení by se mělo zastavit téměř okamžitě kvůli vysoké kyselosti citrónové šťávy. Vitamín C také posílí jemné krevní kapiláry uvnitř nosu.

9. Citróny jsou dobré pro vyblednutí jizev od akné.

Citróny jsou bohaté na vitamín C a kyselinu citrónovou a dělají dobrou práci při léčbě drobného akné a jizev od akné. Vitamín C zvyšuje tvorbu kolagenu a udržuje pokožku hladkou a pevnou – také podporuje tvorbu nových kožních buněk. Díky svým vlastnostem přírodního bělícího činidla citrónová šťáva zpomaluje tmavé známky a jizvy. Kyselina citrónová čistí kožní buňky a odstraňuje nečistoty. Antibakteriální účinek citrónové šťávy zabíjí bakterie, které způsobují vzplanutí akné.

Smíchejte čerstvou citrónovou šťávu a extra panenský kokosový olej a naneste ho na postižené oblasti pomocí bavlněného tampónku. Po třech minutách opláchněte obličej teplou vodou a aplikujte zvlhčovač. Také můžete smíchat citrónovou šťávu s mandlovým olejem, abyste snížili výskyt tmavých skvrn a udrželi pokožku zdravou. Nepoužívejte citrónovou šťávu, pokud má Vaše pleť sklony k začervenání a svědění.

Znáte nějaké užitečné tipy ohledně citrónů, které mohou zlepšit Vaše zdraví a krásu? Sdílejte je s námi v komentářích.