Co se stane Vašemu tělu, když budete jíst týden v kuse celer? Tomu neuvěříte, dokud to nezkusíte!

Čerstvé, křupavé celerové tyčinky se skládají z téměř 95 % z vody, ale pokud jde o jejich účinky na tělo, může to být životní změna. Možná je čas představit Vám tuto zeleninu a zařadit ji do Vaší stravy.

Protože se snažíme podporovat Vás při udržování zdravého životního stylu a rádi bychom Vám dali hlubší pohled na zdravotní vlastnosti určitých potravin, jako je např. celer, čtěte dále a dozvíte se mnoho užitečného!

Ovládání hmotnosti bude jednodušší.

Čtěte také: Také milujete domácí nakládanou zeleninu? Pak Vás jistě potěší tento neobvyklý recept na nakládané okurky v kabátku z křenového listu!

Jak jsme již zmínili, celer se skládá převážně z vody, ale je bohatý na vitamín K a několik dalších skvělých minerálů. Ovšem pro kontrolu hmotnosti je hlavní věc na celeru jeho „negativní počet kalorií“. To znamená, že Vaše tělo bere více kalorií, aby bylo možné celer strávit, než celer skutečně má. Při hubnutí můžete jíst celer přímo, nebo v podobě šťávy, která má pouze 16 kalorií na 1,5 šálku celerového džusu.

Rozlučte se s pálením žáhy.

Kyselý reflux, nebo pálení žáhy je podmínkou pro lidi se špatnou stravou, nebo špatným trávením. Ale náš malý zelený přítel Vám s tím může pomoci! Celerová šťáva okamžitě uklidňuje pálení žáhy a reguluje kyselost ve Vašem žaludku. Ale musíme říci, že je to spíše dočasné řešení – pokud pálení žáhy přetrvává, musíte změnit svou stravu, nebo navštívit lékaře.

Zabíjí vředy.

Ve studii provedené v roce 2010 vydané v časopise Journal of Pharmaceutical Biology bylo zjištěno, že celer obsahuje určitý typ etanolového extraktu, který chrání výstelku trávicího traktu před vředy. Jiné látky celeru obsahují flavonoidy, třísloviny, těkavé oleje a alkaloidy, které zvyšují produkci ochranného hlenu uvnitř Vašich střev.

Působí protizánětlivě.

Zánět v těle je reakce imunitního systému na infekci, nebo podráždění a není to nutně špatné, protože to je to, jak se Vaše tělo chrání před šířením infekce. Někdy je však třeba regulovat otoky a další účinky, kdy skvěle pomáhá celer, protože má antioxidační a protizánětlivé schopnosti. Může to být velmi viditelné na Vaší pokožce, dásních a očích. Také může pomoci Vašim zubům vypadat světleji díky zvýšení vápníku.

Zabraňuje dehydrataci.

Je to samozřejmé, že produkty s vysokým obsahem vody udržují Vaše tělo hydratované, a tím zabraňují potenciální dehydrataci. Potravinové výrobky, které jsou bohaté na obsah vody, jsou např. okurky (98 %) a již zmíněný celer (95 %).

Pomáhá trávicímu systému.

Spolu s vysokým obsahem vody je celer bohatý na vlákninu. Přírodní vláknina a fytochemikálie stimulují stěny žaludku a tenkého střeva, čímž zabraňují zácpě a pomáhají při peristaltickém procesu. To způsobuje, že jídlo, které přichází do tlustého střeva, je smícháno a lépe stráveno. Celer pomáhá enzymům rozkládat živiny a absorbovat je do krevního řečiště.

Hladiny krevního tlaku a cholesterolu klesnou.

A v neposlední řadě má celer vlastnosti anti-cholesterolové, které pomáhají předcházet vysokému krevnímu tlaku v podstatě „vyčištěním“ hladiny cholesterolu. Celer má relaxační vlastnosti na hladké svalstvo, zlepšuje tok vápníku a draslíku uvnitř i vně buněk.

Jak můžete vidět, celer má mnoho úžasných vlastností pro Vaše zdraví, které se mohou projevit v krátkém časovém rozpětí, nebo dokonce ihned. Pokusili jste se již někdy jíst více celeru? Podělte se o své zkušenosti a myšlenky v komentářích níže!