Vědci přichází s důvody, proč vlasy šediví a se způsoby, jak tento proces zpomalit!

Britští dermatologové provedli soubor experimentů a zjistili, že ve věku 50 let má až 50 % světové populace alespoň 50 % šedých vlasů. Navíc lidé se světlou pletí začínají šedivět již po 30, asiati pak přibližně ve 40 letech a případě lidí tmavé pleti se jedná až o věk 40 a více let. Je to přirozený proces nazývaný depigmentace. Někdy se však šedé vlasy mohou objevit už ve 20, nebo 30. Proč se to stává?

Dnes se s Vámi podělíme o to, proč Vaše vlasy šediví, jaký problém to může signalizovat a jak tento proces zpomalit.

Co dává vlasům barvu?

Čtěte také: Nebudete věřit tomu, jak něžné a přátelské umí být gorily. Ne vždy je důvod se těchto velkých zvířat obávat

Růst a barva vlasů závisí na struktuře a správné práci vlasových folikulů, nebo na přesných melanocytech, které produkují melanin. Melanin se skládá z eumelaninu a femelaninu a v závislosti na množství a podílu těchto pigmentů se tvoří celé spektrum barev vlasů, které jsou nám známy.

Aktivita melaninu klesá s věkem, nebo pod vlivem procesů, které se dějí uvnitř těla. Doslova přestane spolupracovat s vlasovými bílkovinami, a tak se začínají objevovat první šedé vlasy u kořínků. Proces úplného šedivění může trvat až 10 let – vlasy nemohou být okamžitě šedé, i když v životě člověka nastane silný stres. Toto napětí může urychlit proces zhoršování struktury vlasů.

Důvody, které vedou k šedivění!

  • Genetické důvody – jestliže vlasy mnoha členů Vaší rodiny v raném věku byly šedé, je pravděpodobné, že budete mít stejný osud.
  • Problémy se štítnou žlázou.
  • Nedostatek vitamínů B a železa v krvi.
  • Užívání určitých léků.
  • Podvýživa, stejně jako pravidelná konzumace produktů s vysokým obsahem cukru, mouky, glutamátu sodného, ​​soli, barviv.
  • Kouření, které brání přívodu kyslíku do buněk.

Mýty o šedých vlasech!

Pokud si vytrhnete jeden šedivý vlas, vyroste Vám namísto toho šest nových. Počet Vašich šedých vlasů se nezvýší, ale místo toho se může snížit, protože vlasy nebudou růst. Stává se to proto, že folikul se po trvalém vyškubnutí poškodí a po nějaké době nakonec zastaví růst tohoto vlasu. Pokud se chcete zbavit šedivých vlasů, můžete je odstřihnout u kořínku pomocí nůžek.

Je struktura šedých vlasů iiná?

Vaše vlasy se mohou ztenčovat. Většina stížností však souvisí se zvýšenou suchostí a ztuhlostí vlasů. Jedná se o důsledek poklesu aktivity mazových žláz pokožky hlavy.

Šedé vlasy mají šedou barvu. To je mýtus. Ve skutečnosti jsou zcela šedé vlasy průhledné. Když aktivita melaninu klesá, může dokonce získat i nažloutlý nádech. Zdá se šedá pouze kvůli optické iluzi.

Jak bojovat s šedivými vlasy a zabránit šedivění?

  • Změňte svou výživu a zahrňte do ní zeleninu, ovoce a potraviny bohaté na vitamín B12 (ryby a jiné mořské plody, mléko, tvaroh, vejce, kuře), B9 (rýže, ledviny, čočku), měď a železo ). Nejen, že velké množství bílkovin a vitamínů pomáhá Vašim vlasům, ale také pomůže tělu zůstat v dobré kondici.
  • Navštivte lékaře a podívejte se na lékařské vyšetření – zejména na štítnou žlázu. Šedivění může odhalit problémy, o kterých nemáte ani tušení.
  • Pravidelná masáž hlavy! Zvýší tok krve do vlasových folikul a zlepší jejich výživu.
  • Získejte trendy účes! Krátké vlasy vždy vypadají skvěle, je snadnější postarat se o ně a udržet jejich požadovaný objem po delší dobu.

  • Aplikujte pravidelně masky na vlasy. Vyživují Vaše vlasové kořeny a aktivují výměnné procesy. Smíchejte 2 lžíce kokosového oleje a polovinu citrónu. Ponechte směs stranou po dobu cca 10 minut a poté naneste na vlasy, věnujte pozornost kořínkům vlasů. Masíruje hlavu. Opláchněte po 10-15 minutách.
  • Neskrývejte své šedivé vlasy. Inspirujte se statečnými a slavnými herci jako je Richard Gere, George Clooney a Jamie Lee Curtis, kteří dávají přednost svým šedinám.
  • Také si můžete nechat vytvořit trendy šedé vlasy pomocí barviv. Ve skutečnosti jsou šedé odstíny aktuálně velmi populární. Celebrity si tímto trendem taky prošly a statečně odbarvily některé prameny svých vlasů do šedé jako Cara Delevingne.

Jste si vědomi jiných tipů a triků, které pomáhají bojovat proti šedivým vlasům? Informujte nás o nich v komentářích níže!