13 tipů a triků, jak učinit Vaše prádlo čisté a čerstvě vonící!

Práce s prádlem se může zdát jako jedna z nejobtížnějších domácích prací, ale ve skutečnosti tomu tak není. Přestože inženýři vymýšlejí nové domácí spotřebiče a nyní existuje i druh pračky, který lze dálkově ovládat, tento proces stále není příjemný. Podle statistik ženy tráví asi 17 minut denně starostí o prádlo. V tomto článku budeme sdílet některé triky, které mohou výrazně snížit čas strávený při třídění, praní a sušení prádla.

1. K čištění pračky použijte ústní vodu.

Pračka musí být pravidelně dezinfikována, aby mohla pokračovat ve své práci na úrovni, kterou předpokládáte. Existují speciální čisticí prostředky, které si můžete koupit, ale můžete také používat klasickou ústní vodu – do oblasti, kde obvykle umisťujete prací prostředek, poté spusťte plný prací cyklus. Houby, plísně a škodlivé bakterie budou zničeny.

Čtěte také: Znáte charakteristické rysy všech znamení zvěrokruhu? Teď už budete vědět všechno!

2. Při práci s ponožkami používejte speciální sáčky.

Mnoho lidí se ocitlo v situaci, kdy jejich ponožky zmizely v pračce. Vědci Simon Moore a Geoff Ellis dokonce vyvinuli vzorec, který vysvětluje toto tajemství.

Zkušené ženy v domácnosti doporučují koupit speciální pytle pro praní malých kusů oblečení pro každého člena rodiny. V tomto případě bude problém ztraceného oblečení jednoduše vyřešen.

3. Vložte do pračky některé aspirinové pilulky, aby se Vaše prádlo dokonale vybělilo.

Někteří lidé se snaží vyhnout nošení bílých šatů, protože se na nich často objevují žluté potní skvrny. Pokud se někdy bojíte, že si zničíte pěknou, bílou košili, máme pro Vás dobrou zprávu! Aplikace několika prášků aspirinu do pračky může pomoci vybělit Vaše bílé prádlo kvůli kyselině salicylové. Žluté potní skvrny tak budou minulostí!

4. Nepřesušujte Vaše oblečení.

Je velmi těžké žehlit oblečení, které bylo sušeno déle, než je nutné, protože textilie se stává odolnější proti tepelnému nárazu. V některých velmi obtížných případech Vám ani parní žehlička nepomůže. Je snadnější žehlit oblečení, které je vlhké. A pokud se Vaše oblečení přesuší, pokropte ho trochou vody.

5. Použijte dětský šampón k obnovení sraženého oblečení.

Může to znít zvláštně, ale dětský šampón, nebo kondicionér může navrátit sražené oblečení do původní velikosti. Stačí ho jen trochu přidat do kontejneru s teplou vodou a nechat oblečení namočit na dobu 10-15 minut. Pak oblečení vysušte ručníkem a nechte ho vysušit ve vodorovné poloze. Šampón zplošťuje vlákna a navrací je do původní velikosti.

6. Nepoužívejte aviváž při praní bílého oblečení.

Zkušené ženy v domácnosti nedoporučují přidávat aviváž při praní bílého oblečení, protože nedovolí oblečení vybělit se. Pokud je Vaším cílem vyprat šaty do brilantně bílé, musíte místo aviváže použít speciální bělidlo. Ostatní produkty často nedovolují, aby bělidla fungovala stejně dobře.

7. Netřiďte prádlo podle barvy.

Netřiďte oblečení podle barvy – třiďte podle hustoty tkaniny. Těžké tkaniny absorbují více vody než ty lehčí. To je důvod, proč je prací prostředek vymyt z různých věcí do jiné míry a proč smíšené praní poškozuje oblečení vyrobené z tenkých vláken. Měli byste však pamatovat na dvě výjimky:

Bílé oblečení se vždy pere odděleně.

Teplota by neměla být vyšší než 30°C, nebo oblečení různých barev ztratí svou sytost.

8. Vložte do pračky alobalové kuličky.

Chcete-li zapomenout na statickou elektřinu, vložte do pračky několik alobalových míčků. Ty budou absorbovat statický náboj.

9. Použijte krém na holení, abyste odstranili skvrny od make-upu.

Někdy je nemožné zbavit se skvrn od make-upu, protože nějaké produkty mohou zůstat na Vašem oblečení navždy. Chcete-li odstranit make-up, můžete na skvrnu umístit trochu běžného krému na holení a prádlo vyperte jako obvykle.

10. Čepice vyperte v myčce na nádobí.

Abyste se ujistili, že Vaše čepice neztratí svůj tvar, neperte je v pračce. Řešení je jednoduché – můžete je nechat vyprat v myčce na nádobí. Položte čepice na horní polici myčky a spusťte celý cyklus.

11. Pro praní špinavých ponožek použijte studenou vodu.

Nemůžete prát ponožky v horké vodě, protože většina nečistot (např. pot) je na bázi bílkovin. Pokud na tuto nečistotu použijete velmi vysokou teplotu, zůstane vždy usazená v ponožkách. To je důvod, proč bez ohledu na to, co si většina lidí myslí, je nejlepší prát ponožky ve studené vodě.

12. Odstraňte odolné skvrny pomocí fénu.

Chcete-li se zbavit starých neproteinových skvrn, například od trávy, hlíny, nebo džusu, můžete je zahřát fénem na vlasy a na postižené místo umístit trochu detergentu. Poté prádlo perte jako obvykle. Zahřátí skvrn pomůže složkám čistícího prostředku pracovat efektivněji.

13. Abyste Vaše prádlo vysušily rychleji, používejte suché ručníky.

Prádlo schne rychleji, pokud visí suché ručníky mezi řadami vypraného prádla. Pokud je kus oblečení stále vlhký, ale opravdu ho musíte vysušit, můžete ho jednoduše zabalit do suchého ručníku a dát do pračky, tím se zbavíjte zbývající vlhkosti.

Jaké další tipy na praní prádla máte? Sdílejte je s námi v komentářích níže!