11 způsobů, jak udržet energetickou úroveň vysokou v průběhu celého dne!

Citíte se často vyčerpaní již během poledne v práci? Bojujete vůči tomu, že se Vaše oči zavírají tím, že si dáte další šálek kávy, či sladký energetický nápoj, abyste zvýšili energii a necítili se tak ospalí?

Všechny tyto věci však mohou být skutečným problémem! Podle studie provedené zdravotním ředitelem BBC mohou energetické nápoje a kofein skutečně způsobit, že se lidé cítí unaveni a mohou ztratit koncentraci na rozdíl od těch, kteří nekonzumují kofein ani cukr.

Dnes jsme proto přišli s 10 jednoduchými a levnými způsoby, jak zvýšit energetickou hladinu a udržet si ji po celý den.

Čtěte také: Zkuste tento trik a vaše tvář bude vypadat o 10 let mladší! Tuto metodu používají v Japonsku.

1. Pusťte si hudbu.

Hudba Vám pomůže cítit se energičtěji a motivovaněji. Skladba Vaší oblíbené kapely Vás zkrátka oživí.

Zkuste si poslechnout Vaši oblíbenou skladbu trochu hlasitěji, protože Vám to pomůže přemoct nepohodlné chvíle během dne, ve kterých se nacházíte.

Když si ještě zazpíváte, pak pozvednete i svého ducha a vytvoříte si pozitivnější pohled na situaci, čímž budete více motivovaní k práci a produktivnější.

2. Dopřejte si odpolední občerstvení.

Občerstvení během odpoledne může být přesně to, co Vaše tělo potřebuje – nějakou energii a výživu! Ujistěte se, že si vyberete to nejvhodnější občerstvení, které udrží Vaši energetickou hladinu po zbytek dne.

Vybírejte složité sacharidy na svačinu: Mají vysoký obsah vlákniny a také zabraňují rychlému poklesu hladiny cukru v krvi.
Zvolte proto ovesné vločky, řecký jogurt, ovoce, hummus, tahini, nebo mrkev.

Jezte tmavou čokoládu namísto mléčné čokolády: Tmavá čokoláda obsahuje méně cukru a více kofeinu, což zvýší Vaše endorfiny a poskytne Vám rychlé povzbuzení.

Vyhněte se svačinám, které obsahují příliš mnoho cukru: například sladkosti a bonbóny působí, že Vaše hladina cukru v krvi stoupá rychleji a stejně tak rychle klesá, takže se poté cítíte ještě unavenejší než předtím.

Vyhýbejte se potravinám, které mají vysoký obsah tuku: Potraviny, které obsahují příliš mnoho tuku, Vám způsobí, že se budete cítit ještě unavenější a ospalejší, protože se drží ve Vašem těle po delší dobu.

3. Nalijte si sklenici citrónové vody.

Přeskočte denní šálek kávy! Citrónová voda může zvýšit Vaši energetickou hladinu bez kofeinu. Již pouze vůně citrónové vody snižuje hladinu stresu a zlepšuje Vaši náladu. Vaše tělo získává energii z molekul a atomů ve Vašem jídle. Citróny mají mnoho negativně nabitých iontů, které vstupují do Vašeho zažívacího systému a poskytují Vám přírodní energetickou podporu, která může vydržet i hodiny.

4. Aplikujte na obliečej studenou vodu.

Aplikujte na tvář studenou vodu. Tímto způsobem smyjete všechen stres a okamžitě se budete moci více soustředit. Některé studie prokázaly, že vystavení kůže studenému může aktivovat složky retikulárního aktivačního systému, což vede ke snížení únavy.

Když máte pocit, že začínáte být unavení, nebo ospalí, jděte do koupelny a opláchněte se studenou vodou.

5. Protahujte se a dýchejte.

Je velmi snadné ztuhnout v práci, zejména když sedíte u stolu po dlouhou dobu. Sezení může být často mnohem více vyčerpávající než fyzická aktivita. Jednou za čas byste se tak měli protáhnout a dýchat zhluboka.

6. Zapojte se do konverzace a rozesmějte se.

Menší přestávka od práce může být jedním z nejlepších způsobů, jak získat energii. Je to skvělý způsob, jak osvěžit Vaši mysl. Dokonce i smích zvedne Vaši náladu. Když se rozesmějete, protáhnout se svaly po celé Vaší tváři a Vašem těle.

Takže namísto toho, abyste měli přestávku u Vašeho stolu, vstaňte a jděte si na chvilku popovídat za kolegy, dejte si s nimi kávu.

7. Dopřejte si procházku.

Nejnovější vědecké poznatky ukazují, že 10 minut chůze, nebo několik schodů je skutečně velmi účinný způsob, jak zvýšit energetickou hladinu.

Podle studie provedené na University of Georgia v USA poskytuje krátké cvičení více energie pro chronicky spící dospělé osoby ve věku od 18 do 24 let než kofein, který pravidelně konzumují, a to zejména pro odpolední povzbuzení.

8. Vůně peprmintu.

Neexistuje mnoho lidí, kteří jsou s touto metodou obeznámeni, ale aromaterapie je osvědčeným prostředkem ke zvýšení energetické hladiny. Použití mátového oleje, nebo dokonce čichání této rostliny pomůže zvýšit energetickou hladinu a výrazně snížit únavu. Studie ukazují, že sportovci, kteří vdechovali vůni máty peprné, říkali, že mají více energie než ti, kteří tak neučinili.

9. Sluneční světlo.

Je všeobecně známo, že denní světlo dává tělu signál, že máte být vzhůru. Pokud se při práci v domě cítíte unavení, je pravděpodobné, že Vám denní světlo dodá energii.

Výzkum ukázal, že lidé mají okamžitě více energie a cítí se více bdělí, pokud mají k dispozici více světla, zejména lidé, kteří jsou spíše psychicky než fyzicky unavení.

10. Dopřejte si menšího šlofíka.

Vyhlídka na šlofíka, může znít špatně, ale 10-minutový šlofík je stejně dlouhý jako přestávka v koupelně, nebo přestávka na kávu, tak proč ne? Pouhých 10 minut odpočinku ve 2 hodin zvýší energii po zbytek dne. Rozhodně to stojí za to, pokud máte k dispozici soukromé místo.

11. Vypněte telefon.

Používáte svůj smartphone hodně a následně se cítíte docela unavení? Byla sepsána spousta informací o tom, jaký dopad mají počítače a telefonní obrazovky na Váš spánek, když tyto nástroje používáte poslední hodinu až dvě před spánkem. Vaše přirozené biorytmy jsou narušeny a Váš spánek je méně pokojný, takže Vaše výkonnost během příštího dne je narušena.

Jaký na to máte názor Vy? Neváhejte se s námi podělit o své zkušenosti a tipy v komentářích níže!