Vzhledem k tomu, že výživa je jednou z hlavních příčin srdečních chorob, správná strava je nanejvýš důležitá pro každého, kdo si chce udržet své zdraví na optimální úrovni.
Existují určité potraviny, které poškozují srdce, snižují cirkulaci krve a mohou také způsobit další vážné zdravotní problémy. V tomto článku vám představujeme 14 potravin, které jsou škodlivé pro naše zdraví a proto je třeba se jim vyhnout za každou cenu!
kuchyňská sůl
Nadbytek soli může vést ke zpomalení krevního oběhu a k zadržování vody. Může vést k poškození mozku, ledvin a k srdečním problémům
hranolky
Věděli jste, že průměrná porce hranolek obsahuje více než 270 mg sodíku a 19 gramů fuku? Konzumace nadměrného množství sodíku nevyhnutelně vede k zadržování vody v těle a k nárůstu hmotnosti
pizza
Podle GMA je mražená pizza doslova nabitá sodíkem, který je pro tělo škodlivý. To platí zejména pro aroma masa a sýru v pizze.
Mražené švestkové koláčky
Jeden sladký mražený koláček obsahuje téměř 30 g tuku a 1300 – 1400 mg sodíku. Už jen tím několikanásobně překračujeme náš denní limit.
Čínská nudlová polévka
V jedné porci je 1580 mg sodíku a 14 gramů tuku. Musíte uznat, že to je víc, než dost.
Instantní slepičí polévka
I když instantní polévka je velmi výhodná pro ty, kdo nemá čas, její zdravotní rizika jsou opravdu alarmující. Opět je to kvůli zvýšenému obsahu sodíku. Abychom měli lepší představu – jedna porce polévky obsahuje až 800 mg sodíku.
Trvanlivé ochucené sušenky
Ochucené trvanlivé sušenky obsahují mnoho dochucovadel a soli. Když už sáhnete po nich v obchodě, nezapomeňte se podívat na složení, zejména na obsah sodíku.
margarín
I když margarín nachází široké uplatnění v naší každodenní rutině, je pravdou, že nemá zrovna nejzdravější složení. Při jeho výrobě se používá vysoká teplota, která ho umožňuje dostat do výsledné podoby. Také v něm najdeme hliník, platinu, či nikl. Překvapuje vás to? Nás ani ne!
Pickles
Znáte tuto slanou pochoutku? Podle toho, že na složení neobsahuje mnoho kalorií, mnozí z nás si mohou myslet, že patří k nevinným pochoutkám. Opět však chceme upozornit na vysoký obsah sodíku. Střední balení obsahuje 570 mg sodíku, což je o 1/3 více, než je doporučená denní dávka.
masné výrobky
Většinu srdečně-cévních onemocnění způsobuje zvýšená konzumace masných výrobků, jako například párky, slanina, či konzervy. Pokud se chcete vyvarovat zvýšenému krevnímu tlaku a zachovat si zdravé srdce, vyvarujte se masovým separuje a konzumujte masné výrobky s nízkým obsahem soli.
červené maso
Omezte konzumaci červeného masa a snížíte tak riziko vzniku srdečně-cévních problémů
cukr
Cukr, zejména umělá sladidla se spojuje s hypertenzí a s několika problémy se srdcem
šišky
Ano, jsou velmi chutné, ale také neskutečně bohaté na kalorie. Ve skutečnosti jen jedna kobliha obsahuje 200 kalorií a 12 gramů tuku
Pepsi
Podle studie provedené Americkou Asociací Srdce sodové a ochucené nápoje obsahují umělá sladidla, které jsou jedním z hlavních viníků hypertenze.
alkohol
Většina studií přišla ke stejnému závěru: alkohol snižuje úroveň zásob krve. Podle výzkumu provedeného v Jižní Koreji, alkohol patří také k příčinám problémů s krevním tlakem.
Látky, které pomáhají snižovat krevní tlak
Patří zde potraviny bohaté na vlákninu, které pomáhají snižovat krevní tlak. Například zde patří fazole, hrášek, zelenina, zrno ovsa, těstoviny a rýže. Všechny z nich jsou bohaté na vitamíny a minerály a také zasytí na delší dobu.
Přírodní potraviny a zelenina: Potraviny s vysokým obsahem draslíku pomáhají snižovat obsah sodíku a tím pomáhají snižovat krevní tlak. Doporučuje se konzumovat špenát, fazole, sladké brambory, rajčata, banány, či pomeranče.
Bylinky a koření: jídlo nemusíte ochucovat solí. Zkuste místo ní sáhnout po bylinkách. Bazalka, tymián, oregano, šalvěj či rozmarýn. Budete překvapeni nepoznanou chutí.