Je Vám 45+? Zde je 8 účinných způsobů, jak zabránit zvýšení tělesné hmotnosti ve středním věku!

Podle vědců se náš metabolický poměr každých deset let po 20. roce života zpomalí o 2 %. Většinou máme tendenci k menšímu pohybu. Pomalý metabolismus, malá fyzická aktivita a nezdravé stravovací návyky mohou vést ke zvýšení tělesné hmotnosti a zdravotním problémům u osob středního věku. Podívejte se, jaké kroky můžete provést, abyste zrychlili Váš metabolismus a udrželi svou váhu pod kontrolou.

Všichni víme, že cvičení a držení se pevné stravy jsou nezbytné, pokud jde o kontrolu hmotnosti. Ale jen málo z nás si pamatuje, že podpora našeho metabolismu je zásadní pro udržení zdravého těla v dobré kondici, protože pomalý metabolismus může být známkou závažných zdravotních problémů a může zničit Vaše úsilí zůstat fit.

Dnes bychom proto s Vámi rádi sdíleli 8 strategií, které Vám pomohou zrychlit Váš metabolismus a zabránit přírůstkům hmotnosti.

Čtěte také: Karel Gott má hotový svůj hrob. Vdova Ivana poté udělala TOTO a dotkla se srdcí všech fanoušků

1. Navštivte svého lékaře.

Přírůstek hmotnosti ve středním věku může být spojen se zdravotními problémy, jako je onemocnění štítné žlázy, nebo nadledvin. Zvláště porucha štítné žlázy způsobuje pokles bazální metabolické rychlosti, což vede k nárůstu hmotnosti. Pokud chcete zůstat zdrava a udržet Váš metabolismus plně funkční, navštivte svého endokrinologa, nebo rodinného lékaře jednou za rok a nechte si otestovat endokrinní systém.

2. Dodržujte každodenní rutinu.

Studie ukázaly, že nedostatek spánku může být spojen s vysokým příjmem potravy a následně s přírůstkem hmotnosti. Pokud si nedopřejete dostatek spánku, Vaše tělo potřebuje dodatečnou energii pro další hodiny bdělosti vzít jinde, a tak máte pocit hladu. Výsledkem je, že jíte více než je nutné, a tím nabíráte na váze.

Ujistěte se, že snídani nepřeskakujete. Je to nejdůležitější jídlo dne, když se probouzí Váš metabolismus a udrží ho aktivní po celý den. Vyberte si snídani bohatou na vitamíny a vlákninu, jako jsou ovesné vločky s ořechy a ovocem, nebo omeleta se zeleninou a bylinkami. Dopřejte si velkou a zdravou snídani a buďte si jisti, že začnete svůj den správně.

3. Buďte aktivní!

S technologií, které se vyvíjí tak rychle, máme tendenci se pohybovat méně. Stále více lidí si volí práci na částečný úvazek, nebo práci z domova, což znamená, že často nedosahujeme ani 15-20 minut dlouhých denních procházek. Horní paže a záda, kde se nachází celulitida, také známé jako „madla lásky“ a „muffiny“, je  těžké se zbavit přebytečného tuku, ale je to cena, kterou platíte za sedavý životní styl. Přidejte každodenní procházky do své denní rutiny a najděte si čas na cvičení alespoň 3krát týdně, abyste udrželi své tělo v dobrém stavu.

4. Zlepšete své tréninky.

Pokud cvičíte, ale zjistíte, že jsou Vaše tréninky méně účinné, zkuste zvolit intenzivní intervalový trénink nebo HIIT. Tato strategie tréninku střídá krátká období intenzivního cvičení s méně intenzivním obdobím zotavení. Výzkum prokázal, že dokonce i 15 minut HIIT může být účinnější než konvenční tréninkové hodiny. HIIT Vám během výcviku pomůže spálit více kalorií a bude i nadále účinný po 24 hodinách.

Pokud cvičíte s činkami o hmotnosti 1,5 kg, zkuste 2,5 kg činky a uvidíte, že můžete dosáhnout lepších výsledků v kratším časovém období. Programy HIIT mohou být různé, ale většinou trvají méně než 30 minut. Takže teď, když říkáte, že nemáte dostatek času na cvičení, už to není ospravedlnění.

5. Pijte dostatek vody.

Je dobře známo, že pitná voda před jídlem může naplnit Vaše tělo a způsobit, že budete jíst méně, ale jen málo z nás ví, že voda může také zrychlit Váš metabolismus.

Výzkum ukázal, že konzumace 0,5 litru vody může během hodiny zrychlit metabolismus až o 25 %. Můžete zvýšit tento efekt spalování kalorií tím, že budete pít studenou vodu, díky čemu Vaše tělo potřebuje dodatečnou energii k ohřevu vody na teplotu těla.

6. Vyvarujte se produktům, které zpomalují metabolismus.

Existuje řada produktů, kterým byste se měli vyvarovat, pokud chcete hubnout. Bílý chléb a bílé těstoviny jsou vyrobeny ze zpracované bílé mouky, která je zbavena veškeré vlákniny a antioxidantů, což zpomaluje trávení. Vaše tělo využívá méně kalorií k tomu, aby trávilo potraviny z bílé mouky, takže je dobré je nahradit celozrnnými výrobky.

Měli byste se také vyhnout nealkoholickým nápojům a občerstvení, které obsahuje kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy (HFCS). Výrobci často používají tato sladidla, protože jsou levná. HFCS obsahují mnoho kalorií a Vy byste si toho měli být při nákupu vědomi.

7. Jezte produkty, které zrychlují metabolismus.

Studie ukázaly, že konzumace 4 šálků zeleného čaje denně může snížit tělesnou hmotnost a systolický krevní tlak. Epigallocatechin galát (EGCG), který se nachází v zeleném čaji, zvyšuje oxidaci tuků a zvyšuje výdaje na energii až o 4 %.

Ryby a pikantní papriky patří mezi další produkty, které Vám pomohou spalovat tuky. Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí pouze v tučných rybách, mohou snížit pocit hladu a chuť k jídlu, zatímco kapsaicin nalezený v pikantních paprikách, jako je chili, habaneros a jalapeños, způsobuje, že tělo produkuje více tepla, a tak spaluje více kalorií.

8. Přestaňte pít alkohol.

Pokud chcete kontrolovat svou váhu, alkohol je jedním z produktů, které byste měli vyřadit – a to není jen kvůli „prázdným kaloriím“, které obsahuje. Naše tělo nemůže skladovat alkohol a metabolizovat ho hned. Tuky a cukry nelze účinně metabolizovat během konzumace alkoholu, což může způsobit přírůstek hmotnosti. Ujistěte se, že Vaše spotřeba alkoholu je mírná.

Kterou z těchto strategií byste chtěli vyzkoušet? Pokud znáte jiné způsoby, jak zrychlit Váš metabolismus, neváhejte a sdílejte je s námi v komentářích níže!