Celé dětství (a vlastně i část dospělosti) jsem přemýšlela, jaktože štrůdl od babičky chutná tak moc jinak, ale 100x lépe než jakýkoliv jiný. Konečně mi babička prozradila, jak tuto dobrotu připravuje a já se s vámi o recept ráda podělím!
Kouzlem celého štrůdlu je šlehačkové těsto, které nemá chybu! Je mnohem jemnější než klasické listové těsto a opravdu skvěle se s ním pracuje! A štrůdl ještě k tomu voní mnohem lépe než ten klasický.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g smetany ke šlehání (alespoň 31%)
- 2 vejce
- půl balíčku kypřícího prášku
- 2 lžíce octa
- špetku soli
Náplň:
- tvaroh
- rozinky
- strouhanku
- strouhaná jablka
- skořici
- mák
- zavařené třešně
- moučkový cukr
Potření:
- máslo
- trochu rumu
Jak na to?
Nejprve si připravíme těsto – v misce smíchejte nejprve sypké ingredience (mouku, sůl a kypřící prášek) a poté k nim přidejte ty tekuté (smetanu, vejce a ocet). Vypracujte těsto, které by nemělo být moc tekuté ani tuhé. Pokud je příliš tekuté, přidejte mouku a pokud příliš tuhé, přidejte mléko. Těsto poté nechte odležet 30 minut. Po půl hodině rozdělte těsto na 3 části a každou zvlášť rozválejte na plát.
První plát posypte strouhankou, poté cukrem a skořicí a na to přidejte nastrouhaná jablka (pokud chcete přidejte i rozinky a vlašské ořechy).
Na druhý plát dejte mák, cukr a nakonec třešně.
A na poslední plát dejte tvaroh, rozinky a cukr.
Každý plát potom zaviňte jako jste zvyklí u klasického štrůdlu. Je také možné těsto nakrájet na proužky a poté střídavě překládat/zaplétat přes náplň a vytvořit pletenec.
Plech si vyložte papírem na pečení a dejte na něj záviny. Rozpusťte si máslo v kastrůlku a potřete každý závin.
Předehřejte troubu na 200 stupňů a dejte plech do trouby.
Štrůdly nechte péct přibližně hodinku a půl (dokud nebude těsto lehce dozlatova).
Pár minut před vyndáním z trouby si smíchejte rozpuštěné máslo s trochou rumu.
Vyndejte záviny z trouby a každý potřete máslem s rumem.
Budete se divit, jak lahodné záviny jsou! A můžete si vybrat svou oblíbenou kombinaci náplně!
Přejeme dobrou chuť!