Nebaví vás mýt x hrnců a pánviček ušpiněných při vaření? S tímto pokrmem ušpiníte pouze jeden plech a máte skvělý oběd pro celou rodinu!

Toto je recept na opravdu jednoduché, ale velmi oblíbené jídlo. Spousta lidí ho zná pod názvem „Sibiřské řízky“. Je opravdu skvělé hlavně pokud se má sejít celá rodina a vy děláte například více chodů. Tímto receptem ušetříte spoustu nádobí a času!

Co se týče ingrediencí, nemusíte se bát, že by byl pokrm příliš nákladný! Většinu ingrediencí už budete mít určitě doma. Uvidíte, že si toto jídlo všichni zamilují!

Reklama

Budete potřebovat: 

  • 500 g vepřového masa (záleží kolik vás bude jíst)
  • 250 g zakysané smetany (nebo majonézy)
  • 1 velká cibule
  • 5 středně velkých brambor
  • 200 g hub (ideálně hříbky, ale je to čistě jen na vás)
  • sůl, pepř, česnek (prášek)
  • 100 g strouhaného sýra
  • olej
  • najemno nakrájenou petrželku

Jak na to ? 

Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 190 stupňů. Brambory a cibuli oloupejte a houby očistěte. Brambory si nakrájejte na tenká kolečka, cibuli rozkrájejte na proužky/kolečka a houby také nakrájejte na středně velké kousky.

Reklama

Poté si vezměte maso a nakrájejte ho na tenké plátky, jako u klasického (trochu menšího) řízku. Každý plátek posypte solí, pepřem a česnekem.

Mezitím si ve vedlejší misce smíchejte sýr se zakysanou smetanou (někdo používá místo smetany majonézu, ale mně osobně chutná jídlo se zakysanou smetanou o něco více).

Dále si vezměte plech a vymazejte ho olejem. Na úplné dno vyskládejte brambory a posolte je. Na brambory dejte plátky masa, na to nakrájenou cibuli, houby a úplně nahoru dejte smetanovo-sýrovou směs.

Je jen na vás jestli se rozhodnete pro to, že zaplníte celý plech a až po upečení rozdělíte na jednotlivé proce a nebo jestli budete už při přípravě na plechu tvořit „ostrůvky“ z brambor, masa atd. a tím pádem rozdělovat porce už na pekáči.

Teplotu snižte na 180 stupňů, pekáč dejte do trouby a pečte cca 1 hodinu (může se lišit na základě výběru masa).

Na talíři pak každou porci zvlášť posypejte čestvou petrželkou!

Přejeme vám dobrou chuť! 

Reklama