Toto je recept na opravdu jednoduché, ale velmi oblíbené jídlo. Spousta lidí ho zná pod názvem „Sibiřské řízky“. Je opravdu skvělé hlavně pokud se má sejít celá rodina a vy děláte například více chodů. Tímto receptem ušetříte spoustu nádobí a času!
Co se týče ingrediencí, nemusíte se bát, že by byl pokrm příliš nákladný! Většinu ingrediencí už budete mít určitě doma. Uvidíte, že si toto jídlo všichni zamilují!
Budete potřebovat:
- 500 g vepřového masa (záleží kolik vás bude jíst)
- 250 g zakysané smetany (nebo majonézy)
- 1 velká cibule
- 5 středně velkých brambor
- 200 g hub (ideálně hříbky, ale je to čistě jen na vás)
- sůl, pepř, česnek (prášek)
- 100 g strouhaného sýra
- olej
- najemno nakrájenou petrželku
Jak na to ?
Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 190 stupňů. Brambory a cibuli oloupejte a houby očistěte. Brambory si nakrájejte na tenká kolečka, cibuli rozkrájejte na proužky/kolečka a houby také nakrájejte na středně velké kousky.
Poté si vezměte maso a nakrájejte ho na tenké plátky, jako u klasického (trochu menšího) řízku. Každý plátek posypte solí, pepřem a česnekem.
Mezitím si ve vedlejší misce smíchejte sýr se zakysanou smetanou (někdo používá místo smetany majonézu, ale mně osobně chutná jídlo se zakysanou smetanou o něco více).
Dále si vezměte plech a vymazejte ho olejem. Na úplné dno vyskládejte brambory a posolte je. Na brambory dejte plátky masa, na to nakrájenou cibuli, houby a úplně nahoru dejte smetanovo-sýrovou směs.
Je jen na vás jestli se rozhodnete pro to, že zaplníte celý plech a až po upečení rozdělíte na jednotlivé proce a nebo jestli budete už při přípravě na plechu tvořit „ostrůvky“ z brambor, masa atd. a tím pádem rozdělovat porce už na pekáči.
Teplotu snižte na 180 stupňů, pekáč dejte do trouby a pečte cca 1 hodinu (může se lišit na základě výběru masa).
Na talíři pak každou porci zvlášť posypejte čestvou petrželkou!
Přejeme vám dobrou chuť!