Tak takové rohlíčky jste zaručeně ještě neměli! Jsou tak krásně měkké a křupavé, že jim nemůžete odolat! Opravdu nemají chybu. A jako snídaně? Rohlíček s máslem? K nezaplacení!
Dlouho jsem si myslela, že domácí rohlíky jsou strašně náročné a že se jen málokomu povedou, ale tento recept je skvělý! A vždy následoval skvělý výsledek, ze kterého mám vždy velkou radost.
Budete potřebovat:
- 20 ml oleje
- 260 ml vlažné vody
- 10 g soli
- 200 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 5 g cukru
- 1,5 lžičky instatního droždí nebo 17 g čerstvého droždí
Jak na to?
Jako první je potřeba připravit kvásek. Smíchejte 2 lžíce vody, droždí, cukru a jednu lžíci mouky a nechte odpočívat na teplém místě. Později kvásek smíchejte se zbylými ingrediencemi. Doporučujeme přimíchat tekuté do sypkých, aby se vám netvořily hrudky. Každopádně je důležité vypracovat těsto, které nebude ani moc lepit a také se nesmí rozpadat. Podle potřeby tedy přidejte buď mouku nebo vodu.
Následně nechte těsto kynout pod utěrkou na teplém místě alespoň 45 minut.
Vál překryjte potravinářskou fólií a těsto na ní rozkouskujte. Většinou mi z této várky vyjde přibližně 15 kousků těsta = 15 rohlíků. Nyní si vezměte každý kousek zvlášť a udělejte z něj placku. Placky pak jen srolujte do tvaru rohlíku.
Na plech si dejte pečící papír a naskládejte na něj rohlíky.
V hrníčku si smíchejte mléko a vajíčko a každý rohlíček potřete mašlovačkou. Pokud chcete můžete posypat solí nebo mákem nebo kmínem!
Troubu předehřejte na 150 stupňů a pečte cca 20 minut. Záleží jakou máte troubu, rohlíčky by měli být krásně dozlatova.
Poté stačí jen vyndat z trouby a počkat až trochu vychladnou. Já osobně miluji, když jsou ještě trochu teplé a máslo se na nich krásně rozteče. Uvidíte jaký to je rozdíl mít doma kupované a domácí rohlíčky! (ty domácí zmizí během chvilky)
Napište nám, jak se vám rohlíčky povedli a jaký měli úspěch.
Přejem vám dobrou chuť!