Připravte si doma tvarohový koláč s mákem podle našeho receptu a poznejte, jaké to je mít „nebe v hubě“. Pakliže patříte mezi milovníky kombinace máku a tvarohu, pak si můžete být jistí, že si na téhle rychlovce zaručeně pochutnáte.
Pokud stejně jako já neodoláte kombinaci tvarohu a máku, pak si tuhle sladkou dobrotu jednoduše musíte zamilovat. Stačí jedno jediné sousto a vaše chuťové pohárky vystřelí až do nebes. Kromě toho je tvarohový koláč s mákem opravdu jednoduchý a rychlý na přípravu, takže se nebojím tvrdit, že jej dokáže připravit úplně každý.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 3 vajíčka
- 500 g tvarohu
- 120 g máku
- 100 g másla
- 200 g cukru
- 200 g polohrubé mouky
- 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
Jak postupovat při přípravě?
A nyní začíná všechna ta legrace, na jejímž konci bude následovat jediný možný scénář: po koláči s tvarohem a mákem se jen zapráší!
- Začněte tím, že si vyšleháte 1 vejce s 50 g cukru a přidat můžete i rozpuštěné máslo.
- Ve druhé misce smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a poté přidejte do vaječné směsi.
- Vytvořte hladké těsto, které vložte do zapékací formy vystlané pečicím papírem, nezapomeňte na okraje. Takto připravené těsto uložte na půl hodiny do lednice.
- Nyní je čas na přípravu nádivky, kterou připravíte tak, že mák zalijete horkou vodou. Necháte 20 minut louhovat a poté přecedíte.
- Tvaroh s pomocí mixéru smíchejte se škrobem, zbylým množstvím cukru a vajíčky. Všechny ingredience pečlivě promíchejte tak, aby vám vznikla hladká konzistence. Rozdělte na dvě části, přičemž jedné z nich může být o cca 150 g více.
- Do té části, které je méně, přidejte mák a promíchejte. Pokud by se stalo, že by výsledná směs byla moc hustá, můžete přidat malé množství smetany.
- Těsto vyjměte z lednice a na střídačku jej plňte tvarohem s mákem a tvarohem bez máku.
- Nyní už jen stačí těsto vložit do trouby předehřáté na 180 °C a péct 1 hodinu. Po dopečení nechte koláč vychladnout a teprve poté jej vyklopte z formy.
A to je celé, kouzlo je hotové a dílo dokonáno. Nyní mi nezbývá nic jiného, nežli vám popřát dobrou chuť a již zmiňované „nebe v hubě“!