Když jsem domácí dalamánky zkoušela poprvé, nevěřila jsem, že by mohly být nádherně křupavé a příjemně vláčné zároveň. Proto mě mile překvapilo, jak úžasně chutnaly a od té doby je doma připravuji pravidelně. Žádné jiné pečivo už nepotřebuji!
Recept na domácí dalamánky musíte vyzkoušet, protože je nejen jednoduchý, ale především výborný a levný. Suroviny stojí jen pár korun a kdo by odolal příležitosti připravit si doma lahodné domácí pečivo doslova za hubičku?
Domácí dalamánky si zamiluje celá rodina
Proč kupovat pečivo, které je mnohdy tvrdé ještě dříve, nežli jej vůbec stihnete donést z obchodu domů, když si můžete snadno, rychle a levně připravit svoje domácí? Věřím, že si domácí dalamánky zvládne vykouzlit úplně každý a že si je zamiluje celá rodina.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 1 hrníček hladké žitné mouky
- 1/5 hrníčku polohrubé mouky
- 1/2 hrníčku hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky octa
- 1/5 hrníčku vody
- 1/3 čajové lžičky sušeného droždí
- 3 čajové lžičky soli (nepřehánět)
- špetku mletého kmínu
Na ozdobení/dochucení:
- mák
- kmín
- hrubozrnná sůl
- semínka dle chuti
Jak postupovat při přípravě?
- Nejdříve si v misce smíchejte hladkou bílou a polohrubou mouku a přidejte všechny ostatní sypké přísady (kromě žitné mouky, tu použijete na pomoučení).
- Následně k sypkým přísadám přidejte všechny tekuté ingredience a vše smíchejte tak, aby vám vznikla jednotná hmota.
- Takto připravené těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte cca 12 hodin odpočívat.
- Druhý den pomoučete pracovní desku žitnou moukou a pomoučenýma rukama těsto pořádně prohnětejte.
- Rozdělte těsto na 8 dílků, ze kterých vytvarujte bochníky.
- Bochníky můžete ozdobit dle libosti – posypat mákem, kmínem nebo semínky.
- Na plech položte pečicí papír, lehce jej posypejte a mezitím, co se vám bude předehřívat trouba na 200 °C, nechte bochánky ještě trochu podkynout.
- Poté vložte do trouby a pečte cca 20 minut, dokud vám domácí dalamánky krásně nezezlátnou.
Domácí dalamánky si můžete dát ještě teplé nebo je nechat vystydnout a pochutnat si na nich až pak. Jestli je budete křoupat samotné, nebo si na ně namažete sladkou či slanou pomazánku, to už nechám čistě na vás!