Mnoho potravin má titul tichý zabiják. O jaké se jedná? Toto jsou ony!

Bez jídla se nikdo z nás neobejde. Zároveň je ale jídlo i něco, co má vliv také na naši kondici, ale i na naše zdraví. Jsou potraviny, které jsou zdravé, stejně jako jsou i potraviny, které jsou nezdravé. A potom je tu ještě kategorie číslo tři, kam řadíme potraviny, které mohou mít titul tichý zabiják. Mnohé z nich jíme v podstatě každý den. A jak zajistit, aby nám neškodily? Eliminujte je ze svého jídelníčku. Jak na to? Řekneme vám, které to jsou.

Reklama

Rajčatový protlak v konzervě

Klasická rajčata, tedy ta čerstvá, jsou velmi zdravá. Jinak je tomu ale v případě, kdy je pořízen rajčatový protlak v konzervě. Může způsobovat i možnost vzniku rakoviny, stejně jako další problémy. Důvodem jsou různé nezdravé příměsi, stejně jako éčka, a ničemu nepřispívá ani daný obal, ze kterého se plechovky vyrábějí. Také nezapomínejte na obrovské množství cukru, které je v něm obsaženo.

Bílé pečivo

Klasické rohlíky, ale i toastový chleba. Jedná se o pečivo, které je vyrobeno z obyčejné bílé mouky, která je levná a ne příliš zdravá. Nemá vlákninu ani další důležité výživové látky. Navíc je bílé pečivo doslova plné cukrů, které také znamenají mnoho problémů s lidským zdravím. Zapomínat nesmíme na doplňky, které vylepšují vzhled, nebo také trvanlivost.

Reklama

Limonády

Nemyslíme ty domácí a zdravé. Máme na mysli ty, které koupíte v každém obchodě. A problémy jsou u každé. U těch známých je to hlavně velký obsah cukru, který lidskému zdraví rozhodně neprospěje. Nic dobrého ale nejsou ani ty bez cukru, který je zde nahrazený chemií v podobě sladidel. K tomu všemu přidejme také různé barviva a je jasné, že limonády všeho druhu udělají v lidském těle mnoho problémů.

Cukr

Jdeme na surovinu, která se do lidského těla dostává stále více. Jenom těžko bychom hledali hotové jídlo, které by ho neobsahovalo. A to stejné platí i o nápojích. Cukr je nejznámější z tichých zabijáků a nes ho najdeme doslova ve všem. Dokonce je také návykový a způsobuje další chutě k jídlu, stejně jako způsobuje také žízně. Pokud už musí být, jelikož se bez něho při technologickém postupu nelze obejít, je vhodné použít třtinový, který je zdravější. Čemu se naopak vyhnout, to je určitě klasický bílý, nejlepší volnou jsou však přírodní sladidla, která ho dokážou dobře a efektivně nahradit.

Uzeniny

Milujeme je, ale jsou to nejhorší, co do těla dostáváme. Pokud se jedná o uzeniny kvalitní, s velkým podílem masa a malým podílem přídavných látek, nejsou jednou za čas až tak velký problém. Mnoho lidí však kupuje ty, které patří k nejlevnějším. A to už problém je. Mají malý podíl masa, obsahují separát, stejně jako mnoho chemie nejenom v podobě éček, kterými se dohání chuť. Zapomínat nelze také například na různá barviva a enormní množství soli. Uzeniny nejsou pro lidské zdraví rozhodně nic kvalitního.

Margarín

Slyšeli jste o tom, že je máslo nebo sádlo nezdravé? Stále nemají na jednoho zabijáka, kterým je margarín. Na první pohled by se mohlo zdát, že je zdravý, jelikož se při výrobě používají hlavně přírodní oleje. Jde ale o takové, které jsou nehorší a nejlevnější na trhu. A k tomu opět mnoho chemických látek, které zajišťují barvu a také chuť. Poslední přísadou zde musí být také enormní množství soli. Když se při testech zjistilo, jaké trans mastné kyseliny vlastně obsahují a jak velký podíl jich dané ztužené tuky mají, bylo na místě varovat veřejnost.

Fastfood

Jídlo, které je levné, jídlo které je rychlé a je také dostupné na každém rohu. V praxi se ale jedná o skutečného tichého zabijáka. A je jedno, zda se jedná o tuzemský smažený sýr v housce nebo párek v rohlíku, či se jedná o hamburger z polotovaru. Ve všech případech tělo dostává mnoho chemie, stejně jako mnoho cukrů, nezdravých tuků, stejně jako soli. Stačí se jenom podívat na to, z čeho se jedna porce skládá. Jsou to uzeniny, olej a bílé pečivo. Tedy vše, co jsme zde uvedli v kategorii rizikových jídel.

Chipsy

Dát si je u televize je dnes pro mnoho lidí něco, jako naprostý standard. Lehnou si na gauč a otevřou balíček chipsů, nebo chcete-li brambůrek. Jediné, co je na nich v rámci možností v pořádku, je základní surovina. Tedy brambora. A to ještě před tím, než se dostane do výroby. Potom následuje smažení v nekvalitním oleji. Chybět nesmí ani pořádná dávka soli. Pokud jde o variantu s příchutí, je sůl nahrazena chemií, která má navodit onu lákavou chuť. Je jasné, že pravidelnou konzumací člověk tloustne a pomalu umírá.

Salátový dresink

Dát si neochucený zeleninový salát není nijak dobré jídlo. Je proto třeba začít přemýšlet nad tím, čím si ho vylepšit. Domácí dresink může obsahovat kvalitní olej, sůl, pepř, bylinky, trochu hořčice a balsamico. Tedy nic špatného. Pokud ale salátový dressing pořídíte v obchodě, kupujete velmi rizikovou potravinu. Proč? Nekvalitní oleje, k tomu různá zahušťovadla, chemie na dosažení barvy, chemie na dosažení chuti a také konzervační látky prodlužující trvanlivost. Je jasné, že taková kombinace je velmi nezdravý koktejl. A k tomu nezapomeňme připočíst fakt, že daný dresink často ani moc dobře nechutná.

Alkoholické nápoje

Základem každého alkoholického nápoje je ethanol. Tedy v podstatě líh. A ten je látkou, která lidský organismus doslova intoxikuje. Je tedy jasné, že pro nás není vhodný. Velmi také zatěžuje játra, které potom musí regenerovat. Není to ale jediný problém alkoholu. Pivo obsahuje velké množství cukru, což se dá říci také o různých likérech nebo levných sladkých druzích. Ty navíc mnohdy obsahují i chemii v podobě barviv. Známý rum, zelená, ale třeba griotka rozhodně nejsou pro lidské tělo nic dobrého. Když už doušek, tak raději kvalitního silnějšího nápoje, nebo kvalitního vína.

Mléčné výrobky

Mléko a výrobky z něj jsou doporučované. Roli ale hraje to, jak které. Kvalitní mléko, bílý jogurt, kysané výrobky nebo domácí klasické sýry, to vše je dobré. Jsou tu ale i jiné mléčné produkty. Ochucené jogurty, které jsou plné barvy, stejně jako mohou být i plné cukrů. Jsou tu ale i různé druhy sýrů, které jsou zase plné soli a dalších přídavných látek, hlavně potom pro dosažení optimální barvy, chuti, konzistence, ale také trvanlivosti.

Sůl

Jak jsme již v našem přehledu několikrát zmínili, je to právě a jenom sůl, která je základem mnoha pokrmů, a ty se tak stávají nebezpečné. Je tedy jasné, že právě sůl musí mít u nás také zcela samostatnou kategorii. Pokud se podíváme na hlavní důvody, je to určitě tím, že nadměrné solení má vliv především na vznik vysokého krevního tlaku a kardiovaskulárních chorob. Optimální množství je 6 gramů na dospělého člověka denně. Většina lidí má však přísun soli vyšší. A to často nevědomě, jelikož je obsažena v konzumovaných jídlech.

Kupovaný džus

Máte chuť si doma vymačkat šťávu z pomeranče, nebo si odšťavnit jiné ovoce? Pokud ano, je to dobrá volba. Na zcela opačné straně však stojí kupovaný džus. U něho je třeba primárně hledět na to, kolik je podíl ovocné šťávy. Tedy co je ovoce a co je voda. Dále nezapomínejte na to, že kupované džusy jsou vylepšovány. Pro trvanlivost mají různé konzervanty, pro chuť zase mnoho cukru. Místo toho, abyste své zdraví podpořili dochází hlavně k tomu, že své zdraví doslova likvidujete.

Cereálie

Na první pohled budí dojem, že se jedná o něco zdravého. Vždyť také mluvíme o tom, že jíte ovesné vločky a ovoce. Nutno ale říci, že zdravé jsou vločky jenom přírodní a ovoce čerstvé. Tedy domácí příprava. Pokud si cereálie pořídíte v obchodě, budete svému zdraví hlavně škodit. Proč? Jelikož cereálie obsahují velké množství cukru. Primárně jsou jím dochucovány samotné vločky. Potom nezapomínejte na sušené ovoce, které ho obsahuje také celkem velkou dávku. Pokud jde čokoládovou nebo jinou příchuť, je tu další dávka. Pokud o příchuť jinou, přichází na řadu chemie. Ta se používá ale třeba o k tomu, aby nebyl produkt výrazně náchylný vlhkosti.

Grilované pokrmy

Skvěle chutnají. O tom není pochyb. Mají ale své problémy. Ten první je spojený už se samotnou marinádou, která u většiny receptů znamená pořádnou dávku nekvalitního oleje a také pořádnou dávku soli. Ten hlavní problém však nastává na grilu. Tedy na variantě, která jen určená na dřevěné uhlí. Omastek kápne dolů, dopadne na žhavý uhlík, dojde ke vzniku spáleniny a karcinogeny letí nahoru, kde se dostávají do masa. Kdo griluje velmi často, měl by vědět, že taková činnost je s ohledem na zdraví poměrně velký problém.

Reklama
Reklama