Úžasně křupavé švédské placky, které připravíte za chviličku. Na chleba můžete zapomenout!

Švédské placky jsem poprvé vyzkoušela na popud kamarádky, která na ně nedá dopustit. Dokonale s nimi nahradila klasický chleba, který teď už vůbec nekupuje. Překvapila mě nejen jejich lahodná chuť, ale i docela jednoduchá příprava, proto se chci s vámi podělit o recept, který určitě musíte vyzkoušet!

Reklama

Švédské placky možná někdo zná pod názvem polární chleba. Ať už jste o této dobrotě někdy slyšeli, nebo se o ní z dnešního článku dozvídáte poprvé, určitě si nenechte ujít recept, který najdete v následujících řádcích. Můžu vám zaručit, že jakmile švédské placky jednou ochutnáte, na klasický chleba z obchodu okamžitě zapomenete!

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 15 g másla
  • 130 g ovesných vloček
  • 50 g kvasnic
  • 650 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 polévkovou lžíci medu
  • 600 ml vařící vody

Jak postupovat při přípravě?

  1. V misce smíchejte ovesné vločky, máslo, med a sůl. Všechny suroviny zalijte vařící vodou a nechte vychladnout na cca 37 °C.
  2. Jakmile voda vystydne, za pomoci ručního šlehače suroviny v misce pořádně propracujte a vytvořte tak vláčné těsto.
  3. Připravené těsto nechte na teplém místě odpočívat a kynout, mělo by vám zvětšit objem cca 2-3x.
  4. Těsto si pak rozdělte na malé bochánky, které postupně na pomoučeném vále rozválejte na placky o tloušťce cca 0,5 cm.
  5. Každou placku propíchejte vidličkou a poskládejte je na papírem vyložený plech.
  6. Placky nechte ještě tak 30 minut odpočívat a mezitím si rozehřejte troubu na 250 °C.
  7. Vložte placky do trouby a pečte je cca 6-9 minut.

Po upečení nechte placky alespoň trochu vystydnout, pak se do nich můžete s chutí zakousnout a jistě mi dáte za pravdu, že chleba jim nesahá ani po kotníky!

Reklama