Nekupujte ručníky za pár korun – nesají, pouští barvy a po vyprání jsou jako kus hadru!

Ručníky používáme doma všichni. Zatímco pro někoho představují ryze praktický doplněk v domácnosti, pro jiného mají i estetický význam – pestré barvy nebo zajímavé vzory ozdobí koupelnu. Pokud ale při výběru ručníků preferujete nízkou cenu před kvalitou, pak se nemůžete divit, že postupně vyhazujete jeden ručník za druhým, protože jednoduše nestojí ani za sterou belu…

Není ručník jako ručník. A možná i vy o tom víte své. Mnoho z nás se kolikrát nechá nalákat slevovými akcemi, díky kterým můžeme ručník pořídit doslova za pár korun. A tomu se jen těžko odolává, že? Ve finále ale zjistíme, že levné ručníky nestojí za nic – nesají, při praní pouští barvy a velmi brzy připomínají spíše kus hadru.

Podle čeho vybírat ručníky a jak poznat kvalitu?

A podle čeho vybíráte ručníky vy? Je pro vás důležitá nízká cena? Nebo preferujete výrazné barvy? Rozhodujete se podle pěkného vzoru?

Čtěte také: Tato malá holčička si musí zasloužit úctu každého! Nebyl jí lhostejný osud pejska a rozhodla se ho zachránit. Její pomoc přišla doslova za 5 minut 12. Co udělala a jak se pejskovi daří nyní?

Při výběru ručníků byste se měli v první řadě zaměřit na tři faktory: gramáž, materiál a délka vlákna. Tato trojice vám totiž pomůže vybrat správně a nepořídit si domů zajíce v pytli. Kvalitní ručník poznáte podle gramáže, která je vyšší nežli 450 gramů na metr čtvereční – pokud má daný ručník méně, vůbec po něm nesahejte a nechte ho nadále pohodlně ležet v regálu. Co se týče materiálu, doporučujeme vsadit na bavlnu, bambus nebo mikrovlákno. Důležitá je i délka vláken, kdy platí jednoduché měřítko: čím delší vlákno, tím lepší kvalita.

O ručníky se musíte správně starat, aby vám vydržely!

Důležitou roli hraje nejen samotný výběr ručníku, který je samozřejmě klíčový, ale i správná péče – a to je bohužel věc, ve které většina z nás velmi často chybuje a následně se diví, že ručníky nevydrží takovou dobu, jakou bychom očekávali, že ztrácí barvy i tvar.

Možná to nevíte, ale po koupi ručníku je potřeba jen alespoň 2x vyprat, teprve poté, až se vlivem praní jeho vlákna zatáhnou, je připraven k tomu, abyste se do něho mohli po koupeli utírat. Pozor si dejte i na používání aviváže, která bývá nedílnou součástí pracího cyklu. Mnoho lidí si totiž myslí, že aviváž způsobuje, že jsou ručníky měkké a hebké. Pravda je ale taková, že naopak slepuje vlákna a má za následek, že ručníky tvrdnou a přestávají sát. Takže při praní ručníků aviváž určitě ne.