Podzim a dýně – nerozdělitelná dvojice, která se dostala do našeho povědomí zejména díky Halloweenu. Poslední dobou je docela trendy vařit právě s touto skvělou zeleninou! Nejen, že skvěle chutná, ale je také opravdu zdravá!
Dýňová polévka, rizoto a podobně je taková klasická podzimní kuchyně, dnes jsme si pro vás ale připravili recept na skvělý dýňový koláč, kterému nikdo neodolá! Ti, co nemají moc rádi přeslazené zákusky se nemusí bát, protože tento koláč je tak skvěle jemný a má tak specifickou chuť, že se ho jen tak nepřejíte!
Budete potřebovat:
- formu o velikosti cca 26 cm
Těsto:
- 125 g změklého másla
- 250 g hladké mouky
- 125 g moučkového cukru
- 1 vejce
Krém:
- 450 g dýně hokaido (váha až po odstranění semínek a vnitřku – dýni neloupejte)
- 3 vejce
- 200 g smetany na šlehání
- půlku měkkého tvarohu
- 6 lžic medu/ javorového sirupu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
Jak na to?
Ze všeho nejdříve dejte do mísy máslo a přidejte vejce. Poté přidejte mouku, moučkový cukr a vše důkladně promíchejte a vypracujte těsto. Těsto by mělo být tuhé. Doporučujeme vám dát těsto na chvíli do lednice, aby se vám s ním potom lépe pracovalo. Do formy rozprostřete těsto (vmačkejte) a ze zbytku těsta vytvarujte lístky.
Vydlabejte dýni a nakrájejte na malé kostičky. Kostky dýně dejte do hrnce a chvíli je povařte ve vodě dokud nezměknou. Voda by se měla vyvařit, pokud ne, vylijte ji a přilijte smetanu. Dále přidejte tvaroh, skořici a zázvor. Nakonec už jen vajíčka a med. Vše rozmixujte a nalijte na těsto do formy.
Troubu si předehřejte na 170 stupňů a pečte cca půl hodiny. Přibližně po 10 minutách pečení dejte lístky z těsto na koláč a pokračujte v pečení (lístky by se neměly potopit do těsta).
A máme hotovo! Doporučujeme podávat s domácí šlehačkou nebo se zakysanou smetanou.
Bez tohoto koláče už si podzim neumím představit, ale rozhodně jím nikdo nepohrdne v jakémkoliv jiném ročním období! Ke kávě nebo teplému čaji je to ideální zákusek pro sychravé dny.
Přejeme vám dobrou chuť!