Máte doma brambory? Využijte je na recept, na který u vás doma nikdo nikdy nezapomene

Pokud se podíváme na suroviny, které jsou v českých kuchyních opravdu hojně a také často používané, tak se rozhodně jedná o brambory. Není se čemu divit, jelikož mají dobrou chuť, jsou bez problémů dostupné, stejně jako jsou i levné. Zapomínat nelze také na to, že se dají připravovat na celou řadu způsobů. A na jeden takový se podíváme společně. Ten ukáže, že i brambory mohou být možností, jak si doma připravit celkem netradičním, ale rozhodně zajímavé a také hlavně velmi chutné jídlo, které zaručeně ohromí každého.

Proč právě brambory

Říkáte si, proč to jsou právě brambory, které jsou tolik populární a které jsou tolik vyhledávané? Odpověď je celkem jednoduchá. Je to dáno hlavně z historického hlediska. Důvod takové obliby byl spojený především s devatenáctým stoletím. S dobou, kdy se právě ony postaraly o to, že výrazně vymizely kurděje, stejně jako se brambory postaraly o to, že by snad mnoho lidí začalo trpět hladomorem. A to nejenom u nás, ale také v řadě dalších zemí.

Klasiku zná každý

Když se podíváme i na výpis nejznámějších receptů, tak musíme jasně říci, že většina receptů je spojena především s tím, že brambory jsou využívány jako příloha. A to především k jakémukoliv masu. Pokud jde o klasické využití brambor, tak se dají jíst vařené, stejně jako šťouchané, nebo je z nich vytvořena kaše. Zapomínat však nelze také na to, že mohou být pečené, stejně jako se hodí na přípravu smažených hranolků, ale také kroket. Toto vše jsou možnosti známé a běžné. Náš recept na brambory vám ukáže i celkem netradiční, ale velmi chutné variace.

Čtěte také: Jaká je teď vaše životní úroveň a co vás čeká příští měsíc? Vyberte krystal a zjistíte to!

Začněte přípravou brambor

První krok našeho receptu, kde mají hlavní roli brambory, je spojený s tím, že si připravíte spíše větší kusy, které jsou na tento recept vhodnější. Základem je používat ty oloupané a tak se nevyhnete této pro mnohé ne příliš oblíbené činnosti. Doporučujeme však čas danému postupu věnovat, jelikož díky tomu bude výsledek neodolatelný. Jakmile jsou brambory oloupané, z obou stran jejich hřbetů vytvořte drobné zářezy. Podobně, jako tvoříte čtverečky na párku, který chcete opékat. Stačí pouze lehké naznačení řezu.

Opékejte na pánvi

Nyní si připravte pánev, na kterou nalijete trochu slunečnicového oleje. Pánev rozehřejete a poté na ní vložíte všechny brambory. Ty se začnou postupně opékat. Jakmile začnou mít zlatavou barvu, je vhodné daný postup realizovat i z druhé strany. Ve chvíli, kdy jsou opečené, se do pánve opatrně přilije trochu vody. Ta se přivede k varu. Poté se pánev přiklopí pokličkou, stáhne se plamen a brambory se začnou dusit. Tento postup by měl pro jejich dokonalou měkkost trvat minimálně 30 minut. Poté poklici zvedněte a nechte vodu, ať se sama vypaří.

V době přípravy brambor je pravý čas na dip

Právě ten je tím hlavním na našem receptu. Jasně ukazuje na to, že z něčeho tak obyčejného, jako jsou právě brambory, je možné vytvořit unikátní a velmi chutné jídlo, které si musí stoprocentně zamilovat každý. Na samotný dip je třeba připravit si jenom pár věcí:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 1 hrst kopru
  • 1 hrst petrželové natě

Dále už stačí použít koření dle chuti. Základem by měla být sůl, ale problém není použít i řadu dalších věcí. Někdo může přidat pepř, jiný třeba mletou papriku, další má rád chilli. Co už do dipu nepatří, to jsou další bylinky, jelikož ty zde plně zastupuje právě kopr v kombinaci s petrželovou natí.

Jak dip nachystat?

Zde je postup celkem jednoduchý. Bylinky stačí nahrubo nasekat a vložit do mísy. K tomu se následně přidá česnek, který by měl být prolisovaný. Do všeho vmíchejte zakysanou smetanu a důkladně vše propojte. Poté přichází čas na finální dochucení solí, případně jinými ingrediencemi. Následně je hotovo a vynikající brambory se zakysanou smetanou jsou hotové.