Přestaňte utrácet za kupovanou! Ze 4 surovin si připravíte pravou domácí mozzarellu, která chutná lépe jak ta kupovaná!

Pakliže stejně jako já milujete sýry, určitě vám zachutná i domácí mozzarella, kterou si připravíte poměrně snadno jen ze 4 surovin. Díky znalosti tohoto šikovného receptu si pak na chutné domácí mozzarelle, která bude vždy nádherně čerstvá, budete moci pochutnat prakticky kdykoli, když vás zrovna bude honit mlsná.

Reklama

Domácí mozzarella není náročná na přípravu ani na suroviny, které potřebujete. My ji doma s chutí přidáváme do salátů, někdy si ji dám jen tak s celozrnným pečivem, jindy poslouží jako klasika k rajčatům, bazalce a olivám.

Co budete potřebovat na přípravu?

  • 1 balíček rostlinného syřidla
  • 1 čajovou lžičku kyseliny citronové
  • 1 čajovou lžičku soli
  • cca 4 litry plnotučného mléka

Jak postupovat při přípravě?

  1. Čajovou lžičku kyseliny citronovou rozpusťte v jedné čtvrtině sklenice s vodou.
  2. V druhé skleničce rozpusťte ve stejném množství vody rostlinné syřidlo.
  3. Mléko nalijte do hrnce, lehce ohřejte a poté přidejte směs kyseliny citronové. Nelekejte se, když se vám mléko začne srážet.
  4. Poté přidejte rozpuštěné rostlinné syřidlo.
  5. Jakmile mléko dosáhne teploty 40 °, přikryjte hrnec utěrkou a nechte mléko 5 minut odpočívat.
  6. Mezitím si připravte další hrnec s vodou, kterou přiveďte k teplotě cca 90 °C.
  7. Jakmile bude mít syrovátka v hrnci mléčnou barvu, můžete ji scedit před sítko nebo přes utěrku.
  8. Scezený sýr vložte do hrnce s vodou, která by měla mít teplotu cca 60 °C a tam ho nechte dalších 5 minut odpočívat.
  9. Po uplynutí pěti minut sýr vyklopte na dřevěné prkénko, počkejte, až trošku vychladne, mírně ho osolte a promíchejte.
  10. Měla by vám vzniknout lesklá hromádka.
  11. Sýr následně vytvarujte do kuliček, můžete si ho však ponechat i vcelku – to už záleží na vás.

Jak vidíte, domácí mozzarella se dá připravit poměrně jednoduše a jen z pár surovin. Proč kupovat mozarrellu v obchodě, když nyní už víte, jak na to, abyste si ji mohli kdykoli připravit doma? Domácí mozarrelle se ta kupovaná absolutně nemá šanci vyrovnat!

Reklama