Až si upečete pravé české rohlíky, už nikdy nebudete kupovat ty, co jsou v obchodech

Je pečivo, které zná každý a které je každý den na stole u každého člověka. O jaké se jedná? Jsou to samozřejmě rohlíky. Pokud vám nechutnají ty z obchodů, tak se vám vůbec nedivíme. Jenom málo pekáren umí upéct ty kvalitní. I proto je lepší volbou upéci si toto klasické pečivo doma. Jak na to? Pomůže vám náš recept na pravé české rohlíky. Uvidíte, že oproti těm kupovaným v obchodě jsou bezkonkurenční.

Co budete na pravé české rohlíky potřebovat?

Nejprve je třeba podívat se na to, jaké ingredience budou potřeba a tedy bez jakých se rozhodně neobejdete. Kladem je fakt, že pravé české rohlíky rozhodně nejsou nijak náročné na přípravu, čemuž odpovídá také to, že se nemusíte obávat ani jakkoliv složitého seznamu ingrediencí. Když se podíváme konkrétněji na to, co bude potřeba, jsou to tyto věci:

  • 250 mililitrů vody
  • 300 gramů polohrubé mouky
  • 1 sušené droždí
  • 1 lžička cukru
  • 10 gramů soli
  • 2 lžíce oleje

Nejprve kynuté těsto

Stejně jako u celé řady jiných druhů pečiva, tak i když se dělají pravé české rohlíky, je jasné, že základem je vtvořit si kynuté těsto. Prvním krokem je smícháním droždí s vlažnou vodou a cukrem, díky čemuž vznikne takzvaný kvásek, která je pro těsto základem. Potom už je možné přidávat další suroviny, jako je samozřejmě hlavně mouka, stejně jako je to sůl a dále zbytek vody. Nezapomínejte na to, že těsto je třeba důkladně propracovat. Kdo má k dispozici kuchyňského robota, ten má doslova vyhráno, jelikož ušetří jak mnoho námaha, ty také ušetří nemalé množství svého času. Jakmile je těsto hotové, je nutné nechat ho vykynout. A to na teplém místě, nejlépe po dobu minimálně třiceti minut.

Čtěte také: Vědci varují: v době smrti si člověk dokáže uvědomit, co se děje a hlavně TUHLE podstatnou věc. Tohle by si měl přečíst každý!

Vytvářejte rohlíky

Jakmile již máte těsto hotové a také vykynuté, je na místě začít dokonalé pravé české rohlíky vytvářet. Zde je nutné nejprve odvážit jednotlivé kousky těsta, aby byl každý rohlík pokud možno stejný. Ideální je 60 – 70 gramů. Jakmile je těsto naporcované, je třeba ho vyválet do tvaru trojúhelníku. A ten následně zase zabalte tak, že začnete u dlouhé strany a špičkou končíte. Stejně pokračujte u všech kousků, dokud nebudou všechny vaše rohlíky připravené.

Dejte péct

Rohlíky vyrovnejte s dostatečnými mezerami na plech, kde by neměl chybět pečicí papír. Mezi tím si můžete rozehřát troubu, a to na přesně 180 stupňů Celsia. Do té potom plech s rohlíky vložíte. Ideální doba pečení je zhruba 15 minut. Tu pravou poznáte podle barvy. Kdo by chtěl určité vylepšení, může tyto pravé české rohlíky před vložením do trouby posypat třeba kmínem, stejně jako je možné je posypat také hrubozrnnou solí, ale i mákem. Záleží na chutích každého jedince.