Pamatujete na chuť chleba z dob socialismu? Proč se mu ten, který známe dnes ani zdaleka nemůže vyrovnat? Zde je odpověď!

Chleba představuje standardní položku na nákupním seznamu. Většina z nás jej má doma uložený v chlebníku a život bez něho by si jen stěží dovedla představit – na co bychom si pak mazali máslo, sádlo nebo s čím bychom jedli tlačenku s cibulí?!

Dnešní chleba, který všichni dobře známe, nemůže ani zdaleka konkurovat tomu, který možná někteří z vás jedli za dob socialismu. V té době byl chléb totiž o něčem úplně jiném, což by nám bez rozmýšlení potvrdil každý, kdo mohl tehdejší chléb ochutnat a porovnat ho s tím, který si v obchodech kupujeme dnes.

Proč dnešní chleba chutná úplně jinak?!

Kdo nemá srovnání, ten nám asi jen stěží dokáže odpovědět. Kdo naopak porovnat může, ten by možná okamžitě vypálil odpověď, že v současné době se všechno strašně moc šidí. A víte co? Se svým názorem by vůbec nebyl daleko od pravdy!

Čtěte také: 9 rostlin, které přinášejí do vašeho domova pozitivní energii a štěstí.

Skutečnost se má totiž tak, že zatímco chleba za dob socialismu procházel opravdu dlouhým procesem výroby, která trvala až 7 hodin, současné bochníky se vyrábí o více jak polovinu méně, tedy cca 3 hodiny. A to je opravdu velký rozdíl, který se projevuje jak na chuti, tak i na kvalitě.

V čem se to liší?

Za socialismu se chléb vyráběl tak, že se nejdříve zadělalo na kvásek, ze kterého se vyrobilo těsto. To se nechalo 4 hodiny fermentovat. Po uplynutí doby se k němu přidaly zbylé ingredience a opět se další 1,5 hodiny čekalo na proces fermentace. Teprve poté šel chleba do pece.

V dnešní době je to jinak, výrobci neztrácí čas a chléb upečou za cca 3 hodiny, což je oproti původnímu postupu značně kratší doba.

Na kvalitě se odrazí i typ pece

Na kvalitě, chuti i vůni chlebu se podepíše i typ pece, ve které se pečivo peče. Dříve se chléb pekl v plynové peci, kde bylo samozřejmostí, že si chléb zachová jemnou kůrku a střídka chleba byla jemně pórovitá. Dnes se chleby pečou  v elektrických troubách, což má za následek, že se kůrka nepříjemně vysuší a často bývá tvrdá.