Jestli milujete banány, musí vás zajímat těchto 12 faktů. Hlavně bod 3 vás překvapí!

Banány jsou oblíbené ovoce, na které se v minulosti stála fronta, jak bylo nedostatkové. Nyní je tomu naopak a i v menších obchodech je bez potíží koupíte. Jejich unikátem je i to, že mají velmi příznivé účinky na lidské tělo. Toto je 10 bodů, které o nich musíte vědět.

Udržují dostatek vápníku

Banány jako takové vápník neobsahují. Jsou však důležitým ovocem, pokud chcete mít jeho hodnoty vysoké. Když už jíte potraviny s vápníkem, je na místě jíst i banány. To proto, že výrazně napomohou jeho vstřebávání do lidského organismu. Stejně tak vám napomohou i k tomu, aby byla hodnota v těle optimální a aby se vápník z těla výrazněji neztrácel.

Zlepšují činnost vašeho mozku

Pokud se potřebujete na něco soustředit, nebo chcete aby vám to takzvaně pálilo, jsou banány skvělou možností, jak na to. To proto, že výrazně zlepšují jak kognitivní, tak i logické myšlení. Je vhodné zařadit je do jídelníčku ve chvíli, kdy vás čeká nějaká těžká zkouška, či důležité jednání v práci. Díky tomu bud váš mozek fungovat tak, jak má.

Čtěte také: Příběh: Dlouhých 65 let byla vdovou a hledala způsob, jak umřít. K životu ji však opět přivedla tato jedna jediná věc!

Pomáhají proti rakovině

Jsme u bodu, která vás má hodně zajímat. To proto, že jsou to právě banány, které mohou efektivně působit jako prevence zákeřné nemoci, kterou je rakovina. Konkrétně se jedná o rakovinu ledvin. Pravidelné konzumace banánů dokáže toto riziko výrazným způsobem snížit. Také snižujete i riziko vzniku močových kamenů.

Předcházejí potížím s pohybovým aparátem

Hlavně v pozdějším věku se může objevit nemoc známá jako osteoporóza. Vlivem ní se kosti stávají výrazně křehčí, nehledě na možné bolesti, které může pohyb způsobovat. Pravidelná konzumace banánů po celý život, ale i v době nemoci dokáže potíže s touto nemocí celkem efektivním způsobem snižovat.

Prospívá očím

Jistě si z dětství pamatujete informaci o tom, že vašim očím prospívá hlavně mrkev. To je stále pravda, ale tuto zeleninu je vhodné doplnit také tímto ovocem v podobě banánů. A proč to udělat? Jelikož toto ovoce dokáže efektivně bojovat proti makulární degeneraci očí. Laicky řečeno prospíváte svému zraku a eliminujete možné zdravotní problémy s ním spojené.

Zlepší vaši krev

Podívejme se na to, čeho banány obsahují hodně. Je to například železo. To je jak známo ideální volba pro vaši krev. Díky tomu mohou banány prospívat této nezbytné tělní tekutině. Podporují množství červených krvinek v ní a tak eliminují riziko vzniku takzvané anémie neboli chudokrevnosti, která má mnoho negativních důsledků.

Podpoří vaše střeva a trávení obecně

Banány obsahují celkem vysoké množství vlákniny, která je důležitá jak pro navození pocitu sytosti, tak i proto, že dokáže zefektivnit lidské trávení. Je jedno, zda trpíte zácpou, nebo zda máte naopak průjmy. Díky banánům a obsažené vláknině máte jistotu, že dané problémy snadno eliminujete díky látce, která vám v těle a ve střevech chybí.

Optimalizujete hladinu krevního cukru

Problémem u krevního cukru je to, že u některých jídel může výrazně vyletět a také prudce klesnout. A tomu lze zamezit tím, že budete konzumovat banány, které danou hladinu pomohou optimalizovat a držet ji pokud možno v určené mezi. Také musíme dodat, že díky této své vlastnosti jsou vhodné i pro diabetiky.

Chrání lidské srdce

Pokud se obáváte kardiovaskulárních onemocnění, jsou to právě banány, které jsou ideální cestou, jak hledat prevenci mezi volně dostupnými potravinami. Riziko zdravotních komplikací u tohoto orgánu mohou výrazně snížit. Může za to kombinace dvou látek. První je výrazně nízký podíl sodíku a dále je to naopak vysoký podíl draslíku.

Ideální na psychické problémy

Pokud se necítíte dobře po psychické stránce, nemusíte hned využívat různé chemické léky. Naopak je na místě sáhnout po variantě přírodní. Zde může pomoci právě banán, který je skvělou možností, jak zlepšit stav vaší hlavy. Dokonce je prokázáno, že jeho pravidelná konzumace dokáže depresím předcházet, i je lepšit, pokud nastanou.

Má protizánětlivé účinky

Různé záněty v těle se mohou projevit hlavně bolestivostí. A je jedno, zda se objeví v krku, nebo třeba v oblasti kloubů. Dobrým pomocníkem na záněty je vitamín B6, který obsahuje právě banán. Ten zvýší hladinu bílých krvinek a ty se postarají o boj se zánětem. Opět platí, že banány jsou skvělá prevence, stejně jako pomocník při léčby.

Dodají energii

Jí je mnoho sportovců hned po výkonu, jelikož jim jednoduše a rychle doplní energii. Stejně tak se hodí dát si banán i po celkem náročném dni. Problémem není jejich konzumace ani před cvičením. Obsah látek zajistí, že energie vašeho těla se zvýší a vy nebudete během následujících hodin tolik pociťovat celkovou únavu.