Neuvěříte, jak snadné je vypěstovat si svá vlastní rajčata

Všichni to velmi dobře známe, občas prostě z nejrůznějších důvodů koupíme více věcí či potravin, než jsme schopni zkonzumovat. Jenže co potom s nimi? Vyhodit je? Ne, to by byla věčná škoda, tedy alespoň v případě rajčat. Pokud tedy máte zrovna v ledničce několik přebytečných a ke konzumaci už ne zcela vhodných rajčat, máme pro vás skvělý nápad, co s nimi udělat. Můžete je totiž velmi jednoduše proměnit v malé rostlinky a za pár týdnů si vypěstovat svá vlastní domácí rajčata. Použít tímto způsobem můžete samozřejmě nejen semínka z rajčat, která vám jaksi v ledničce přebývají, ale také z rajčat, která vám nejvíce chutnají, a vy se obáváte, že se vám je již příště v obchodě nepodaří objevit.

Jak na to?

Nepotřebná či přebytečná rajčata nakrájejte na kolečka, přibližně 0,5 až 0,8 mm silná, a vložte je do většího květináče, do kterého jste si předem připravili kvalitní zeminu, nejlépe tu, která je vhodná pro pěstování zeleniny. Pro budoucí růst rajčat se doporučuje květináč alespoň o průměru 30 cm. Rajčatová kolečka poté zlehka překryjte další vrstvou této zeminy.

Zázraky se dějí

Přibližně za dva týdny od okamžiku, kdy jste kolečka rajčat vložili do květináče, byste měli vidět první výsledky – výhonky nových rostlinek. Kolečka rajčat totiž obsahovala samozřejmě i rajčatová semínka, která se v zemině uchytila a začala vytvářet novou rostlinu. Až drobné výhonky trošku povyrostou, je vhodné sazenice v květináči zlehka protrhat a některé poté zasadit znovu do jiného květináče, aby měla malá rajčátka dostatek prostoru k dalšímu růstu. Důležité je během celého procesu poskytovat rajčatům dostatek vláhy a pravidelně je zalévat. Pro pěstování jsou nejvhodnější zasklené balkony, které směřují na jih nebo západ, a malým rostlinkám prospěje i hnojivo.

Čtěte také: 11 pravidel přímo od párů, které si prošly těžkým obdobím. Měl by se jimi řídit každý, kdo chce žít šťastný a spokojený život ve vztahu!

Tímto jednoduchým způsobem si můžete doma či na balkoně vypěstovat svá vlastní rajčata, která budou vždy čerstvá a už se vám tak nikdy nestane, že byste museli opět řešit, co s těmi, která jste koupili navíc. Pokud máte zahradu, můžete později rostliny bez problémů zasadit do půdy na zahradě či ve skleníku.

Proč rajčata pěstovat?

Teď, když už víme, jak si rajčátka jednoduše vypěstovat, řekněme si o nich ještě několik zajímavých informací. Rajská jablka někdy označovaná jako „jablíčka z ráje“, jsou velmi zdravá. Ve slupkách rajčat se nachází lykopen, což je silný antioxidant, který je velmi účinný při odstraňování škodlivých tuků z naší krve. Pravidelná konzumace rajčat vás tedy ochrání před nemocemi srdce i mrtvicí. Lykopen zároveň snižuje hladinu cholesterolu a tím chrání před vznikem aterosklerózy. Zralý plod je bohatý také na kyselinu listovou, vitamin A a C, draslík i zinek.

Rajčata navíc podporují imunitu a klinické studie prokázaly preventivní účinky rajčat proti rakovině prostaty, jícnu, slinivky, prsu či dělohy. Rajčata obsahují i velké množství biotinu, který podporuje krvetvorbu a zároveň prospívá naší pokožce a vlasům, a také tyramin, což je látka, která prý zlepšuje náladu.